Loftul, un spatiu în expansiune

Autor: Revista Caminul

Un open-space de tip lounge, care ocupa spatiul de sub acoperis, ambientat de obicei in stil eclectic, cu tente boeme sau minimaliste – astfel poate fi definit loftul, care a devenit o solutie din ce in ce mai practicata in amenajarile contemporane.

Loftul este legat de reconversia spatiilor. Podul unei case poate fi transformat intr-un living, la fel spatiul de sub acoperisul unei anexe gospodaresti, dar si fostele hale industriale.

Podul unei case vechi din centrul Bucurestiului a fost amenajat astfel incat sa se pastreze la vedere cat mai mult din suprafetele de lemn si caramida. Ambientarea spatiului obtinut a fost realizata cu ajutorul mobilierului stil sau vintage, al accesoriilor antique si al operelor de arta, carora le-au fost adaugate obiecte si accesorii moderne. Rezultatul este un loft cald si spectaculos, de aproximativ 100 de metri patrati, care inglobeaza holul, livingul, diningul si un salon adiacent.

In orasele din tara exista inca multe vile interbelice si case traditionale (sasesti sau din alte zone, precum Bucovina, Banat, Maramures etc.) care au poduri ce pot fi transformate in astfel de lofturi. Unele anexe gospodaresti (hambare, grajduri etc.) ale caselor traditionale se preteaza, de asemenea, la reconversia in spatii locuibile de acest tip.

Alegerea danezei Louise Campbell in cadrul proiectului ,,Das Haus – Interiors on Stage”, la editia imm cologne din anul 2013, a fost un open-space de foarte mari dimensiuni, fara pereti, in cazul caruia trei laturi sunt acoperite cu materiale textile, iar structura de grinzi si inaltimea mare fac referinta in mod cert la o mansarda. Practic, designerul de interior a propus un loft cu multe elemente ce ,,sparg” normele de design actuale si apartin stilului industrial. Trebuie remarcate dimensiunile foarte mari ale mobilierului, instalatiile la vedere si lowtech, precum si pozitionarea cazii de baie intr-o zona centrala.

In cazul mansardei unei case complet atipice, situata intr-o zona foarte buna a Capitalei, s-a renuntat la acoperisul clasic si s-a optat pentru un acoperis-luminator. Designerul Andreea Muresan a dat frau liber imaginatiei, iar astfel spatiul de sub acoperis destinat petrecerii timpului liber si intalnirilor cu prietenii a devenit un loft deosebit de spectaculos (cea mai exuberanta zona din locuinta). Designerul a combinat aici mobilier vechi, in stil frantuzesc, obiecte din Extremul Orient, masute driftwood si alte piese de design, intr-un mix de nou si vechi, de european si exotic. Decorul eclectic si tusele puternice de argintiu, roz pal si ciclam evidentiaza multiplele posibilitati de design care se preteaza in cazul amenajarii unui loft.

Articole relevante