Lucruri pe care probabil că nu le știai despre cârtițe

Autor: Revista Caminul

Cârtițele reprezintă o specie de animale nu foarte îndrăgită de către oameni, iar asta deoarece acestea pot cauza o mulțime de probleme. Galeriile săpate în grădina cu legume și flori le pot compromite în totalitate.

În ciuda faptului că prezența acestora poate fi considerată a fi chiar benefică din multe puncte de vedere, majoritatea persoanelor aleg să folosească un aparat anti cartite pentru a le ține cât mai departe de grădina și gazonul lor. Este metoda cea mai eficientă ce poate fi folosită pentru combaterea cârtițelor, iar astfel de dispozitive vei găsi pe Fara-Daunatori.ro la prețul excelente.

Împreună cu echipa acestui magazin online am decis să adunăm câteva informații interesante despre cârtițe pentru a ți le prezenta în rândurile următoare. Iată așadar care sunt lucrurile pe care probabil că nu le știai despre cârtițe:

Cât de mari sunt cârtițele?

Cârtițele sunt niște inamici nevăzuți, iar asta deoarece fiind mereu aflate în pământ, nu ni se oferă ocazia prea des de a vedea cu proprii ochi cum arată aceste animale pe care dorim să le ținem departe de grădina noastră. De multe ori, atunci când vedem mai ales mușuroaiele de pământ scoase de cârtițe, putem crede că aceste vietăți au dimensiuni considerabile și o putere pe măsură. Ei bine, de fapt cârtițele nu sunt deloc mari. 

Pot avea cel mult 16 cm, au o coadă de 32 mm iar greutatea lor nu depășește prea des 120 de grame. Sunt micuțe însă foarte muncitoare și ambițioase, doar astfel poate fi justificată capacitatea de a săpa tuneluri de dimensiuni impresionante.

Care este durata de viață a cârtițelor?

Cârtițele nu au o durată de viață prea îndelungată. Acestea trăiesc, în medie 3 ani, însă nu mor de bătrânețe așa cum probabil ai crezut, ci mai degrabă din cauza oamenilor sau a altor animale mai mari. 

Ei bine, dacă nu îți dorești să faci rău acestor dăunători însă totuși ai vrea să îi ții departe de tine, atunci ar trebui să folosești un aparat cu ultrasunete. Este cel mai prietenos mod de a le alunga, fără a le afecta starea fizică.

Cu ce se hrănesc cârtițele?

O altă curiozitate a oamenilor vizează alimentația cârtițelor. Ei bine, așa cum spuneam, prezența cârtițelor poate fi considerată a fi foarte benefică din multe puncte de vedere. Un motiv pentru care aceste animale sunt benefice este faptul că mănâncă o mulțime de dăunători pe care nu ți-i dorești în grădina ta. Insectele și gândacii fac parte din meniul preferat al cârtițelor, iar de aceea ar trebui să te gândești de două ori înainte de a-ți dori să le faci rău.

De ce sapă cârtițele?

Nu îți explici unde vor să ajungă cârtițele de sapă atât de mult, nu numai ziua cât și noaptea? Ei bine, cârtițele nu au o destinație anume, ele sapă pentru a găsi hrană. De regulă, acestea sapă continuu timp de 4 ore, după care urmează 4 ore de pauză. În lipsa hranei, cârtițele își pot pierde foarte ușor viața, iar astfel poate fi explicat acest săpat continuu al tunelurilor. Practic, într-o singură zi, cârtițele consumă o cantitate de hrană în jumătate cât greutatea proprie.

Acestea sunt așadar cele câteva lucruri pe care probabil nu le știai despre cârtițe. Tu ce metode folosești pentru a le ține departe de grădina ta?

Articole relevante