Merită să alegi o centrală pe lemne model universal?

Autor: Revista Caminul

Fiecare locuință are nevoie de un sistem de încălzire performant așa că la un moment dat ne lovim cu toții de această alegere care nu este deloc ușor de făcut. Pe piață vom găsi o mulțime de opțiuni iar lipsa de cunoștințe în acest domeniu ne va pune foarte multe piedici.

Opțiunea cea mai recomandată este desigur consultarea unui instalator cu cât mai multă experiență în materie de cazane si centrale pe lemne însă nu mereu avem la dispoziție această posibilitate.

Prin urmare, sunt o mulțime de persoane interesate de achiziția unui model de centrală pe lemne universală. Pe Stropuva-Romania.ro putem vedea, de exemplu, faptul că există atât modele simple cât și modele universale iar astfel alegerea devine ceva mai dificil de făcut.

Dacă ai căutat o centrală pe lemne pentru încălzirea locuinței atunci e foarte probabil să fi văzut deja oferta celor de la Stropuva. La fel de probabil că te-ai întrebat care este diferența dintre un model de centrală simplă și un model universal. Ei bine, pe această temă vom vorbi în rândurile următoare.

Centrală simplă pe lemne sau model universal?

Există destul de multe diferențe între aceste două opțiuni. Cea mai clară și poate mai importantă dintre ele este legată de diversitatea mare de combustibili care pot fi folosiți pentru alimentarea centralelor universale.

Practic, spre deosebire de centralele simple, modelele universale pot fi alimentate și cu cărbuni dar și cu brichete sau alte tipuri de combustibil solid. Astfel, dacă ai o sursă de cărbuni la dispoziție la un preț accesibil și vrei să te folosești de potențialul lor caloric pentru a-ți încălzi locuința, atunci ar trebui să optezi pentru un model universal. 

De asemenea, mai trebuie să știi că alimentarea centralei cu cărbuni în detrimentul lemnului de foc sau a altor tipuri de combustibil solid poate garanta performanțe mult mai generoase. Printre acestea se află și autonomia cu mult mai extinsă.

În cazul în care alegi un model universal atunci trebuie să știi că poți obține o autonomie de până la o săptămână. În tot acest timp nu va mai trebui să alimentezi centrala cu cărbuni, ceea ce desigur că este minunat din punct de vedere al confortului.

Mai mult decât atât, există câteva diferențe și la partea de structură întocmai pentru a putea arde mai multe tipuri de peleți. Practic, în cazul centralelor model Universal regăsim următoarele accesorii suplimentare: ventilator, grătar de fontă precum și un traseu de aer secundar care poate fi controlat cu ajutorul unei tije.

Ce model să alegi?

Este de la sine înțeles faptul că un model de centrală universală se dovedește a fi o alegere cu mult mai înțeleaptă. Iar asta deoarece garantează performanțe mult mai satisfăcătoare și totodată îți oferă mai multă libertate în alegerea combustibilului folosit pentru alimentarea centralei.

Iar dată fiind mai ales diferența relativ mică de preț dintre un model de centrală simplă și una universală, putem concluziona faptul că merită fără dar sau poate investiția într-o centrală model universal. Astfel, dacă ai fost pe gânduri până acum și ai oscilat între aceste două opțiuni, sperăm că articolul nostru te-a convins că merită să optezi pentru varianta universală.

Articole relevante