Până când este recomandat să dăm lapte praf la copii

Autor: Revista Caminul

Alimentaţia oricărui bebeluş trece prin etape clare pe care, de obicei, medicul pediatru le stabileşte ca un calendar pe care mămicile vor trebui să îl respecte.

Paşii în această direcţie încep cu alăptarea, trecerea spre formula de lapte praf şi alimentaţia diversificată. Pentru o bună perioadă însă, laptele praf va constitui o sursă importantă de proteine în alimentaţia celor mici, funcţionând ca bază în perioada trecerii la o alimentaţie diversificată. Până când este recomandat totuşi să hrănim copiii cu lapte praf?

Iată mai jos părerile unor experţi străini în chestiunea hrănirii copilului cu lapte praf, un pas ce pare să nască destule controverse între mame.

Paşi în alimentaţia bebeluşilor

Sursa Foto: Pixabay

În principiu, teoriile vehiculate de experţi de talie mondială spun că alăptarea ar trebui să dureze minim doi ani. Din varii motive, însă, acest deziderat nu poate fi pus întotdeauna în practică, iar trecerea la formula de bază cu lapte praf se petrece în jurul vârstei de 1 an.

  • Alăptarea pe o perioadă cât mai lungă (2 ani minim) este recomandată de pediatrii de talie internaţională. Cutumele sociale sau presiunea socio-economică forţează însă majoritatea mamelor să substituie laptele la sân cu laptele praf în jurul vârstei de 1 an sau înainte de această vârstă.

Pe de altă parte, chiar şi până la vârsta de un an, mamelor pot avea destule probleme care să le împiedice să alăpteze: tratament medicamentos, o compoziţie rarefiată a mineralelor din laptele matern etc.

Practic, după primele luni de viaţă, trecerea la lapte praf este posibilă, atâta timp cât se ia în calcul vârsta micuţului şi formula de lapte praf necesară dezvoltării sale armonioase.

Diversificare

Sursa Foto: Pixabay

De la vârsta de un an însă, mamele sunt încurajate să asigure un mix în alimentaţia copilului care să îl familiarizeze pe micuţ cu gustul laptelui de vacă. Aşa că, în multe cazuri, între 1 şi2 ani, sugarii ar trebui să continue cu laptele praf ca formulă de bază şi alternativ să li se ofere şi lapte de vacă pentru a-i obişnui cu acest nou aliment.

  • Laptele de vacă în alimentaţia copilui trebuie introdus gradual, iar reacţiile sugarului la noul tip de aliment trebuie supravegheate atent.

Conform recomandărilor făcute de Asociatia Americană a Pediatrilor, un sugar cu vârsta de peste un an ar trebui să primească cel putin un sfert de biberon de lapte de vacă în fiecare zi, cantitatea putând fi apoi crescută în mod gradual.

Tranziţia şi abandonarea laptelui praf se poate întinde pe o perioadă de un an, un an şi câteva luni.  Practic, pe la vârsta de doi ani şi jumătate, orice sugar ar trebui să lase deoparte biberonul şi să treacă pe o alimentaţie uşor diversificată, cu lapte de vacă sau înlocuitori ai acestuia funcţionând nu atât ca bază, cât ca sursă alternativă de proteine în hrana micuţului.

Excepţii de la regulă

Sursa Foto: Pixabay

Există anumite excepţii care exclud introducerea laptelui de vacă în alimentaţia bebeluşului de la vârste prea fragede, iar acestea se referă la cazurile cu tranzit intestinal lent sau filtrare lentă a lichidelor prin rinichi.

  • Modul în care organismul copilului primeşte laptele natural de vacă dictează şi vârsta la care acesta poate fi introdus treptat în alimentaţia zilnică.
  • În alte cazuri, istoricul medical al familiei (obezitate, boli cardio-vasculare) poate impune mentinerea formulei de lapte praf în alimentatie pentru mai mult timp.
  • O altă excepţie o constituie alergia copilui la produse lactate naturale. În acest caz, substitul alimentar natural poate fi înlocuit cu variantele sale biovegetale: lapte de soia, lapte de orez sau lapte de ovăz.

De asemenea, se ţine cont şi de  istoricul medical al familie pentru a nu favoriza aparitia precoce a unor maladii.

Vârste optime

Sursa Foto: Pixabay

În cazurile normale însă, pediatrii din toată lumea au picat de acord că media de vârstă de la care se poate începe tranziţia de la lapte praf la lapte de vacă sau alternative ale acestuia este cea de 1 an. Aşa cum am precizat mai sus, eliminatea totală a formulei de lapte praf poate dura mai mult de un an.

Avantajele alimentaţiei diversificate

Sursa Foto: Pixabay

Există diferenţe majore între formula de lapte praf pentru bebeluşi şi laptele de vacă pe care îl adaugi treptat în alimentaţia copilului, iar fiecare dintre aceste alimente are un rol esenţial în dezvoltarea micuţului, graţie elementelor nutritive conţinute de fiecare.

  • Laptele praf are avantajul de a-i asigura micuţului cantitatea necesară de vitamina C şi fier, pentru creşterea apetitului şi fortificarea organismului.
  • Laptele de vacă are un conţinut crescut de proteine şi mai multe minerale, menite să asigure o masă musculară crescută, un nivel de oxidanţi ridicat şi un sistem imunitar îmbunătăţit.

Laptele natural are şi darul de a asigura trecerea mai uşoară spre digerarea alimentelor semi-solide sau solide ce le vei introduce apoi în alimentaţia copilului. Desigur, ca la fiecare decizie majoră din viaţa micuţului tău, po discuţie cu medicul pediatru este recomandată.

Articole relevante

Lasa un comentariu