Modalitati prin care head hunting te poate ajuta sa gasesti candidatul perfect

Autor: Revista Caminul

Modalitati prin care head hunting te poate ajuta sa gasesti candidatul perfect

Un head hunter este responsabil cu gasirea celor mai buni candidati pentru o companie sau seturi de aptitudini ale indivizilor, pentru a le pune la dispozitia companiilor, organizatiilor sau institutiilor care trebuie sa ocupe anumite posturi vacante sau sa gaseasca persoane cu inalta calificare pentru noi roluri si noi proiecte.

Un headhunter poate lucra direct pentru o companie sau poate reprezenta o companie de headhunting cum este Talent Stream.

Anumite parti ale procesului de angajare, inclusiv cautarea de personal, ar putea fi delegate „vanatorului de capete” pentru a gasi potentiali candidati care corespund profilului dorit si care sunt, de asemenea, deschisi la schimbarea de posturi sau de angajatori.

Dar, in majoritatea timpului, un headhunter cauta candidati pasivi – persoane care pot fi pe LinkedIn sau pe alte retele sociale profesionale, dar care nu sunt in cautarea activa a unui loc de munca.

Headhunting conecteaza indivizii si companiile perfecte

Un headhunter trebuie sa aiba o intelegere foarte clara a calitatilor pe care le cauta organizatia, a descrierii postului si a competentelor necesare.

Nu puteti decat sa „potriviti” nevoile companiei cu persoana pe care ati contactat-o in acest fel. Toate acestea permit intreprinderii sa economiseasca timp si sa dispuna de o resursa care este deja „pregatita” si care poseda abilitatile necesare.

Fara a astepta candidaturi, headhunterul realizeaza un proces proactiv de cautare si selectie, din cele mai bune talente disponibile din tara.

Head hunterii folosesc adesea conexiunile curente

Cum functioneaza headhunterul? Pentru scouting, un head hunter incepe, fara indoiala, cu reteaua sa de conexiuni.

Acestia pot alege sa „pescuiasca” in reteaua lor de prieteni daca sunt in cautarea unor profiluri de nivel inalt si trebuie sa puna accentul pe calitate in detrimentul cantitatii. Acestia sunt oameni pe care ii cunosc deja si in care au incredere si care ar putea fi in masura sa sugereze experti foarte competenti cu care au avut ocazia sa lucreze.

Head hunterul stabileste o conexiune cu potentialul solicitant

In legatura cu cele mentionate mai sus, este esential sa se stabileasca o conexiune profesionala cu potentialii candidati, deoarece vanatorii de capete lucreaza frecvent cu persoane care nu sunt in cautarea unui nou loc de munca.

Si toate acestea se intampla inainte de a stabili o conexiune fizica. In realitate, relatia este dezvoltata prin efectuarea in prealabil a unor cercetari aprofundate pentru a determina abilitatile acelei persoane si cat de bine se potriveste cu rolul respectiv.

Headhunting-ul este un pas esential si uneori obligatoriu in zilele noastre. De ce?

Pentru ca, daca doriti sa gasiti profiluri de calitate, trebuie sa comunicati eficient cu potentialii clienti si sa vorbiti pe „limba lor”, evitand totodata sa va pierdeti timpul cu cei care pretind in mod fals ca au calificarile necesare. Acest lucru va economisi mult timp si va ajuta sa gasiti candidatii potriviti.

Articole relevante