Muncești acasă? Ai grijă ce lumină ai în zona de lucru!

Autor: Revista Caminul

Mulți dintre noi ne petrecem 8 – 10 ore pe zi la locul de muncă biroul, devenind cea de a doua casă a noastră.

Cum luminezi zona de lucru dacă lucrezi la domiciliu?

Mai există un segment de oameni care lucrează acasă ca freelanceri. Tot atât de mult timp. Poate chiar și 14 ore, uneori. De aceea este absolut necesar ca să își facă din zona de lucru una foarte confortabilă. Și cum pot să ai o stare bună, poftă de muncă cel mai ușor decât cu ajutorul luminii?

Chiar așa, unul dintre cele mai importante detalii care face un mediu cald, primitor, plăcut, este iluminatul. Cu niște veioze frumoase și/sau lampadare amplasate în zona biroului unde lucrezi, spre exemplu.

Modul în care este proiectat fluxul de lumină (direct sau indirect) poate să aibă influența inclusiv asupra productivității muncii. Nu uita că iluminatul se planifică în funcție de mobilierul existent în încăpere. Este extrem de important acest aspect, chiar dacă muncim acasă.

Sub nicio formă, dacă lucrezi la calculator acasă multe ore, să nu lucrezi sub lumina directă a unei lămpi agățate de tavan. Mai ales sub o lumină cu o temperatură rece, tăioasă. Energia luminii este în acest caz foarte ascuțită, poate genera stres și poate să te împiedice ca să realizezi activitatea cu calm, rapid și bine.

Reflectarea luminii prost direcționate pe obiectele de pe masa/biroul de lucru și pe colile de hârtie creează străluciri inconfortabile pentru ochi. Ca alternativă viabilă se poate căuta o lumină difuză, ambientală, pentru spațiul respectiv, completată cu o lumină suplimentară dată de o lampă, o veioză modernă sau un lampadar cu un braț mobil.

Dacă există un spot în spatele biroului în timp ce lucrează la computer va genera o strălucire enervantă pe monitor. Dacă se fac mișcări repetate cu mâna dreaptă, pot apărea umbre.

Pentru munca la calculator este important să existe o lumină bine definită, care să se orienteze direct pe ceea ce faceți, dar nu un spot luminos puternic.

Scopul final este de a avea un iluminat mediu, uniform, fără contraste neplăcute, umbre sau luciri ale unor obiecte din zona de lucru deranjante pentru ochi.

Cel mai bine este să folosească lămpi cu led. Poate fi vorba de chiar și de o lumină rece, dar combinată cu una mai caldă, care să conducă per total la o luminare mai deschisă, mai omogenă.

O grijă importantă în alegerea celor mai potrivite corpuri de iluminat este dată și de culoarea pereților din spațiului respectiv unde lucrezi mult eore. Nuanțele deschise, pastelate, sunt cele mai potrivite. Sunt perfecte pentru că împreună cu lumina ledurilor conferă intimitate spațiului, dar și poftă de muncă.

Spoturile cu led sunt o bună idee doar dacă se instalează pe tavan. Aceste mici sursele luminoase direcționează focalizarea luminii și poți varia temperatura albului, dacă alegeți lumina ceva mai rece și, foarte important, sunt extrem de economice.

Lumina naturală este întotdeauna foarte bună. Lumina de zi de la ferestrele deschise sau de la ușile care dau spre terasă îmbunătățesc circulația aerului în spațiul respectiv și generează poftă de muncă. Doar că acest tip de lumină trebuie echilibrat în unele cazuri cu cel artificial, zonal, în colțul unde este amplasat birou.

Unde găsești online corpuri de iluminat bune?

La Eglo Romania se găsesc modele diverse de lămpi de birou, dar și de veioze și lampadare cu led extrem de utile, cu un design interesant.

Sunt frumoase, iar prețurile convenabile le fac accesibile unui mare număr de cumpărători. Alege și tu un corp de iluminat sau mai multe acum, de Sărbători, pentru a aduce un plus de optimism casei tale

Articole relevante

Lasa un comentariu