Nu renunța la folosirea unei agende în format fizic!

Autor: Revista Caminul

Poți cumpăra de pe Absolut Office agendele online în format fizic (ca să facem un joc de cuvinte!). Ele se comandă încă pe scară largă și acum, la final de 2019, dovadă că tehnologia nu a eliminat chiar toate obiceiurile bune din viața noastră.

Folosirea unei agende clasice, un antrenament pentru creier

La fel cum a citi o carte tipărită îți conferă o experiență mult mai plăcută decât lectura de pe un dispozitiv electronic, tot la fel o agendă sub forma unui caiet mai mic sau mai mare cu niște coperți cartonate îți dă un sentiment de stabilitate, de împământare, mai bun decât orice fel de aplicație digitală la modă.

Beneficiile pe care scrisul de mână le aduce sunt incontestabile, deși pentru unii a mai căra în 2020 o agendă clasică sau chiar a mai păstra pe birou un astfel de obiect office pare deja ceva desuet.

Principalul avantaj pe care o agendă îl oferă utilizatorului este faptul că ne centrează.

Psihologii din întreaga lume au afirmat cu tărie faptul că scrisul de mână ne permite să încetinim un pic ritmul tot mai alert la care suntem supuși în societatea modernă. Fie și pentru simplu fapt că este un proces care durează mai mult. Chiar există cursuri de scris caligrafic, care nu fac altceva decât să antreneze creierul și să îl pună la muncă. Iar acest fapt are beneficii incontestabile și asupra memoriei.

Probabil că ați auzit și tu de multe ori că atunci când participi la o lecție la școală, facultate, chiar și la un webinar, pentru că tot sunt la modă în această perioadă, este bine să îți iei notițe de mână și nu pe calculator sau, mai grav, pe smartphone, deoarece astfel vei asimila mai bine informațiile, vei fi mai conștient de lucrurile importante pe care le-ai trecut pe hârtie.

Lumea digitală este o lume din ce în ce mai superficială care nu ne mai dă răgazul să ne oprim ca să gândim în profunzime. 

Totul se derulează într-un ritm atât de rapid încât pur și simplu ajungem să nu mai fim prezenți în viața noastră.

Dacă vei scrie într-o agendă poți consideră că faci un fel de mini meditație, de întâlnirea scurtă a ta cu tine însuți, cu gândurile tale pe care le aduci în lumea concretă, trecându-le cu pixul sau stiloul pe foaia de hârtie, materializându-le.

Agendă fizică versus agendă digitală

Specialiștii au mai arătat faptul că atunci când îți notezi sarcinile zilnice ți le amintești mai ușor, poți acorda prioritate la ceea ce ai scris acolo și astfel vei putea să bifezi la finele zilei mult mai multe activități îndeplinite decât dacă acestea ar fi trecute pe un suport electronic, într-o aplicație prin excelență volatilă.

Chiar dacă se spune că smartphone-ul este un dispozitiv care ajunge să înlocuiască tot: de la telefonul clasic la ceasul care te trezește de dimineață, de la pedometru la amintirea unor evenimente importante pe care nu le-ai setat, nu e chiar așa.

Informațiile sunt separate în mai multe locuri și nu se sincronizează întotdeauna, ceea ce face mult mai grea prioritizarea lucrurilor cu adevărat importante din viața noastră într-un interval de timp dat. 

În schimb, atunci când îți faci însemnări într-o agendă fizică ai totul într-un singur loc, așa încât dobândește o claritate mult mai mare și poți să fii mai focusat pe acele obiective importante și urgente. Asta chiar dacă nu poate striga agenda la tine să te trezești în zori de zi!

Tot psihologii mai spun că lucrurile importante nu ar trebui să fie mai mult de patru pe zi, indiferent de câte am avea de făcut. 

Acest fapt ne permite o concentrare mai bună și pe ducerea lor la îndeplinire, iar pe termen lung la constatarea adevărului că astfel orice persoană poate să realizeze mai multe obiective decât dacă ar folosi o aplicație digitală. Se poate gestiona mai bine stresul. Faptul că avem o ancoră fizică de care să ne agățăm la nevoie este de mare importanță.

În afara productivității mai mari, se mai câștigă și timp liber.  O agendă clasică te ajută să rămâi la curent cu ceea ce faci în fiecare zi și să poți ajusta rapid ceea ce nu merge, dar neapărat cu pixul pe hârtie. 

Având în vedere cele de mai sus, nu-i așa că o să îți comanzi și tu o agendă clasică pentru 2020 de la Absolut Office chiar azi?

Articole relevante