Nu știi ce ramă pentru ochelari să alegi? Iată 7 modele pe care ți le recomandăm

Autor: Revista Caminul

Fie că ai nevoie de ochelari de vedere sau de ochelari de soare, există o mulțime de opțiuni care te ajută să-ți îmbunătățești vederea, să-ți protejezi ochii și să arați și bine în același timp. Este recomandat să ții cont de aspect, confort și funcționalitate când alegi ramele. Ochelarii trebuie să se potrivească formei feței tale, să nu te deranjeze la purtare. 

În acest articol îți arătăm mai întâi cum să identifici forma feței tale, apoi îți prezentăm 7 modele de rame pentru ochelari, astfel încât să o poți alege mai ușor pe cea potrivită pentru tine.

Cum identifici forma feței

Pentru a identifica forma feței trebuie să te uiți la linia frunții, la partea de sus a nasului, la pomeți, la bărbie și la maxilar. Iată care sunt caracteristicile fiecărei forme:

  • Fața pătrată: frunte lată, maxilar puternic cu unghiuri; 
  • Fața rotundă: obraji plini și pomeți înalți, frunte îngustă, bărbie rotunjită;
  • Fața în formă de inimă: frunte lată, pomeți proeminenți, bărbie îngustă; 
  • Fața în formă de diamant: frunte îngustă, pomeți largi, obraji plini, bărbie îngustă; 
  • Fața ovală: frunte îngustă, pomeți înalți și largi, bărbie și maxilar curbate subtil; 
  • Fața triunghiulară: frunte îngustă, maxilar larg, bărbie îngustă.

7 modele de rame de ochelari

Vorbim în rândurile următoare despre cele mai populare modele de rame de ochelari. Se regăsesc atât în oferta de ochelari pentru femei, cât și în colecția de rame de ochelari de vedere pentru bărbați, cu mențiunea că ochelarii pentru bărbați au dimensiuni mai mari față de cei pentru femei. 

Rame rotunde 

Acestea au o formă circulară și sunt potrivite pentru persoanele cu chipuri rotunde, ușor alungite sau cu forma ușor pătrată. Ele aduc un aer retro și sunt populare în special printre artiști și persoane care activează în industriile creative.

Rame pătrate 

Marginile drepte sunt potrivite pentru persoanele cu chipuri rotunde sau ovale. Acest model de rame adaugă o notă de forță ținutei și este popular printre cei care au un stil mai sofisticat.

Rame aviator

Ramele model aviator au fost popularizate de către piloții de aviație în anii ’30. Au un cadru metalic mare, iar cele pentru ochelarii de soare, au lentilele cu suprafața tip oglindă. Sunt potrivite pentru persoanele cu chipuri rotunde sau ovale și conferă aspectului o notă vintage, cool. 

Rame dreptunghiulare

Ramele dreptunghiulare alungesc chipul, ceea ce le face potrivite pentru persoanele cu fața rotundă. O punte nazală de altă culoare oferă senzația de ochi puțin mai îndepărtați. 

Rame cat eye 

Ramele în formă de ochi de pisică sau cat eye dau un aer feminin și atractiv, îmblânzind trăsăturile. Acesta sunt potrivite pentru persoanele cu chipuri rotunde, ovale, pătrate sau în formă de diamant.

Rame îngroșate în partea superioară

Ramele îngroșate în partea de sus contrabalansează un chip oval și echilibrează trăsăturile. Nu sunt atât de vizibile precum celelalte tipuri, așa că dacă nu vrei să simți că porți ochelari, te poți orienta către un astfel de model de rame. În plus, sunt trendy și se potrivesc inclusiv la ținute business casual. 

Ochelari fără rame

Dacă nu-ți place să porți nici lentile de contact, nici ochelari clasici, atunci poți încerca ochelarii fără rame. Aceștia nu-ți vor acoperi nici trăsăturile, oferindu-ți un aspect natural. Trebuie să ai puțin mai multă grijă de ei deoarece tind să fie mai fragili și să îi depozitezi în toc când nu îi porți. 

Există o varietate mare de modele de rame de ochelari disponibile, iar alegerea potrivită poate face o mare diferență în aspectul și confortul tău. Încearcă să alegi rame care se potrivesc cu forma feței tale și care îți vin bine, dar ține cont de stilul personal și de preferințele tale. De asemenea, nu uita să consulți un specialist optometrist înainte de a achiziționa ochelari de vedere, pentru a-ți recomanda dioptriile adecvate. 

Articole relevante