Principalii factori care influențează prețul petrolului și al gazului

Autor: Revista Caminul

Petrolul și gazul joacă un rol cheie în conducerea lumii în care trăim, de la alimentarea locuințelor și a firmelor până la menținerea funcționării infrastructurii de transport. Viața noastră nu ar fi aceeași fără petrol și gaze.

Consumatorii pot observa cu ușurință fluctuațiile de preț din industria petrolului și gazului, de la umplerea rezervoarelor automobilelor noastre la pompa de benzină sau facturile noastre de utilități în timpul lunilor de iarnă. Aceste schimbări de preț pot părea uneori lipsite de sens, cu toate acestea, mai mulți factori influențează creșterea și scăderea prețurilor la petrol și gaze.

Dacă vă gândiți să investiți în petrol, înțelegerea factorilor care afectează prețurile petrolului și gazului vă va oferi o bază mai solidă pentru activitățile dvs. de investiții.

Există patru factori principali care afectează prețul petrolului și al produselor conexe la nivel mondial. 

Cererea mondială

Ca în cazul oricăror mărfuri, un factor care dictează prețul la gaze și petrol este cererea. Cererea mondială este de aproximativ 90 de milioane de barili pe zi pentru țiței. Multe țări au subvenții pentru combustibil pentru rezidenții lor. Acest lucru poate fi bun sau rău. Este deosebit de rău atunci când o companie este forțată să vândă în pierdere.

Oferta

Oferta are un efect asupra prețului. Oferta este menținută de obicei puțin sub cerere cu aproximativ un milion de barili pe zi.

Calitatea țițeiului

Calitatea țițeiului afectează prețul acestuia. Țițeiul de calitate superioară este mai ușor de rafinat și de a îndeplini cerințele de mediu. Este posibil să fi auzit de acest țiței de calitate superioară denumit „țiței dulce”.

De asemenea, țițeiul poate fi „dulce” sau „acru” ținând cont de nivelul de sulf. Acesta poate să apară ca sulf elementar sau sub formă de compuși de hidrogen sulfurat. 

Produsele brute dulci au un conținut de sulf de 0,5% sau mai puțin, iar produsele brute acre au conținut de sulf de 1% sau mai mult. În general, cu cât țițeiul este mai greu, cu atât este mai mare conținutul său de sulf. Excesul de sulf este îndepărtat din țiței în timpul rafinării, deoarece oxizii de sulf eliberați în atmosferă în timpul arderii petrolului sunt un poluant major.

Speculația

Speculația pe piața de capital are o mare parte din vina pentru prețurile ridicate la gaz cu care ne confruntăm cu toții. Experții nu sunt de acord că speculația afectează prea mult prețul gazului și petrolului. Dar tranzacționarea la termen a petrolului are cu siguranță un efect.

Cererea de petrol

La fel ca alte industrii, cererea de țiței afectează prețurile generale. Cererea de petrol continuă să crească la nivel global, în special pentru nevoile de transport. China, India și alte țări înregistrează un număr tot mai mare de vehicule pe șosea din cauza unei clase de mijloc în expansiune. Mai multe vehicule pe șosea înseamnă că acele țări vor consuma mai multă benzină, ceea ce crește cererea de țiței.

În ciuda costurilor în creștere din cauza creșterii cererii de petrol și gaze, majoritatea consumatorilor nu își schimbă obiceiurile de utilizare. În timp ce cererea poate scădea ușor atunci când prețurile la gaz cresc, majoritatea oamenilor continuă să utilizeze produse petroliere, menținând cererea generală relativ ridicată.

Combustibilii alternativi, vehiculele eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și alte metode de scădere a consumului de combustibil sunt de obicei lente pentru a afecta schimbarea și au un impact minim asupra cererii globale de petrol. Chiar și atunci când indivizii scad consumul de combustibil cu aceste metode, numărul crescut de consumatori care utilizează benzină previne o scădere a cererii.

Articole relevante