Saltele de pat – tipuri, caracteristici și recomandări

Autor: Revista Caminul

Din mulțimea de saltele de pat disponibile pe piață, care te seduc printr-o diversitate de caracteristici, pare o adevărată provocare să alegi modelul potrivit. Nu există o piesă care să se plieze pe gusturile și nevoile tuturor, astfel că este necesar să cunoști care sunt principalele tipuri de saltele de pat și ce promite fiecare în parte.

Salteaua de pat potrivită nu numai că îți asigură un somn odihnitor, fără întreruperi, dar poate diminua și eventuale dureri de spate, fiind astfel un aliat al sănătății tale.  

Află totul despre saltelele de pat și alege apoi modelul compatibil cu tine. 


Tipuri de saltele de pat – de ce să ții cont când alegi modelul potrivit


În ultimii ani, domeniul saltelelor de pat s-a extins mult, astfel că, în prezent, găsești o varietate de modele pentru fiecare dorință a clientului. Deși la început pare mai greu să alegi modelul potrivit, de fapt cresc șansele să achiziționezi exact ce ai nevoie. 

Salteaua cu arcuri este cel mai vechi model existent pe piață. Principalele modele sunt Bonell (au formă de clepsidră) și Pocket (sunt împachetate individual). Saltelele cu arcuri sunt rezistente, au un preț mai mic în comparație cu altele și asigură și o ventilație bună. Gradul de fermitate ridicat le face potrivite pentru persoanele care au o greutate mai mare. Numărul de arcuri determină și calitatea saltelei de pat. Spre exemplu, modelele care au mai multe arcuri asigură un confort sporit și sunt mai durabile în timp. Acest model de saltea este potrivit în special persoanelor care dorm mai mult pe spate. 


Salteaua cu spumă se numără printre modelele preferate ale clienților datorită gradului ridicat de confort pe care îl asigură. Spuma se mulează în funcție de presiunea exercitată, luând forma corpului. Așa cum există mai multe tipuri de saltele de pat cu arcuri, la fel există și diverse tipuri de saltele cu spumă. Spre exemplu, există saltea cu spumă de memorie și saltea din spumă poliuretanică. 

Salteaua cu spumă este recomandată în special persoanelor care dorm pe o parte a corpului. Printre avantajele saltelelor cu spumă se numără susținerea bună a corpului, fiind recomandate persoanelor care au probleme cu spatele, confortul sporit, întreținerea ușoară și proprietățile antialergice. Totodată, aceste modele sunt silențioase și nu propagă mișcările dintr-o parte în alta. 

Salteaua din latex se numără printre cele mai apreciate modele din comerț grație calității și confortului pe care le oferă. Se diferențiază de celelalte piese prin eliberarea punctelor de presiune, asigurarea unei temperaturi constante în timpul somnului și împiedicarea dezvoltării bacteriilor. Salteaua din latex menține coloana vertebrală într-o poziție naturală, elimină durerile de spate și le ameliorează pe cele de la încheieturi. Spre deosebire de saltelele cu arcuri, cele din latex izolează mișcarea, astfel încât partenerul să nu fie deranjat atunci când te muți pe cealaltă parte a corpului. Tipul de saltea din latex este mai rezistent, putând fi schimbat după o perioadă de 8-12 ani. Comparativ cu celelalte saltele de pat, salteaua din latex are un preț mai ridicat. 

Salteaua de pat hibridă câștigă tot mai multă popularitate în ultima perioadă. Acest model îmbină caracteristicile celorlalte tipuri – straturi de spumă poliuretanică, spumă de memorie și sistem de arcuri (în diferite proporții). Acestea pot avea inserate straturi de fibră de cocos, bambus, aloe vera, etc. Tot mai căutată în ultima perioadă este salteaua cu arcuri superotopedică. Există numeroase variante astfel că vei găsi cu ușurință una care să se potrivească nevoilor tale. 

Saltele de pat – recomandări de aur

  • Saltelele cu fermitate ridicată sunt indicate în special persoanelor care au probleme la coloana vertebrală, însă este important să acorzi atenție și poziției în care dormi. De aceea, dacă ai probleme de sănătate, este recomandat să alegi un model de saltea după ce te-ai consultat cu un medic. 
  • Saltelele hibrid sunt recomandate pentru cei care dorm pe burtă, saltele cu arcuri sunt potrivite pentru cei care dorm pe spate, iar cele din spumă sunt indicate persoanelor care dorm pe o parte.
  • Salteaua de pat potrivită trebuie să aibă lungimea cu aproximativ 10-20 cm mai mult decât înălțimea.
  • Pentru a proteja salteaua, folosește întotdeauna o husă specială. Această piesă are rolul de a feri salteaua de umezeală, praf și celule moarte de la suprafața pielii.
  • Întoarce salteaua pe cealaltă parte la aproximativ 3-4 luni.
  • Atunci când schimbi lenjeria de pat, nu te grăbi să pui imediat celălalt model, ci lasă salteaua să respire.
  • Cumpără salteaua de pat numai după ce ai testat-o. Un model prea moale nu va asigura o poziție corectă corpului, iar coloana va fi tensionată, în timp ce un model prea ferm va duce la crearea unor puncte de presiune la nivelul șoldurilor și al umerilor.

Ține cont de toate aceste caracteristici atunci când alegi salteaua de pat. Meriți să ai parte de nopți liniștite, vise plăcute și dimineți energice. 

Articole relevante

Lasa un comentariu