Sisteme de irigații agricole eficiente

Autor: Revista Caminul

Sisteme de irigații agricole eficiente

Irigarea este o practică agricolă comună și necesară, deoarece apa este un factor important pentru creșterea plantelor, alături de disponibilitatea luminii și a căldurii. În unele regiuni, ploile frecvente oferă suficiente precipitații. 

Cu toate acestea, majoritatea terenurilor agricole au nevoie de sisteme de irigații agricole. În același timp, irigarea prin picurare este cea mai populară metodă de irigare în întreaga lume. Sistemul de irigare a câmpurilor cu ajutorul canalelor artificiale, face posibil să faci agricultură chiar și în regiunile deșertice.

Ce este un sistem de irigații agricole?

Un sistem de irigații agricole este o irigare suplimentară în zonele în care precipitațiile naturale sunt insuficiente. Irigarea joacă un rol important în dezvoltarea culturilor și creșterea productivității acestora. Pentru regiunile aride, aceasta este singura modalitate de a cultiva eficient și durabil. În practica agricolă, există patru tipuri principale de sisteme de irigații agricole.

Irigarea la suprafață

Acest sistem de irigații agricole presupune distribuirea apei în mod natural, în conformitate cu legea gravitației. Pentru irigarea la suprafață a solului, nu sunt necesare tehnologii inovatoare complexe, dar este nevoie de o cantitate mare de resurse de apă. 

Prin urmare, irigarea la suprafață a câmpurilor depinde de tipul de sol și este recomandabilă numai dacă capacitatea sa de infiltrare este redusă. Este aplicabilă pentru solurile argiloase și ineficientă pentru solurile nisipoase. Irigarea la suprafață se realizează în mai multe moduri: irigare prin inundații, irigare prin brazde și irigare în bandă.

Sisteme de irigații agricole prin inundații

Această metodă presupune construirea de terasamente în jurul perimetrului culturilor și inundarea acestora. Acest sistem de irigații agricole este folosit în principal pentru cultivarea orezului în general, dar este potrivit și pentru grâu. Irigarea prin inundații este utilizată în zonele plane, dacă este necesar, suprafața este nivelată suplimentar.

Sisteme de irigații agricole – brazde

Cu irigarea prin brazdă, apa umple șanțurile lungi care sunt la un nivel mai înalt decât culturile cultivate. Apa curge pe rânduri conform legii gravitației sau curge prin tuburi de sifon și supape.

Udare în bandă

În acest sistem de irigații agricole, apa este furnizată prin inundare în fâșii, folosind tuburi de sifon sau supape, ca și în cazul irigației brazdă.

Irigații prin aspersie

Culturile sunt pulverizate cu sisteme automate de irigații sau echipamente manuale. Sistemele de irigare prin aspersiune sunt fixate pentru o anumită perioada de timp sau se află în mod constant pe teren, având capacitatea de a muta și roti aspersoarele. Aspersoarele diferă în funcție de forța capului, de diametrul picăturilor și în funcție de duze.

Sistem de irigații prin picurare

Apa este furnizată în picături de-a lungul unei benzi subțiri instalate în rânduri, și de aceea, un astfel de sistem de irigații se numește sistem de irigații prin picurare. Un avantaj semnificativ al irigării prin picurare este reducerea consumului de apă, deoarece picăturile sunt livrate direct la cultură sub presiune scăzută. 

Articole relevante