Ghiozdanele scolare: cum se alege unul potrivit?

Autor: Revista Caminul

Ghiozdanele scolare: cum se alege unul potrivit?

Alegerea cel mai bun rucsac pentru scoala pentru copil poate parea simpla, dar… nu este atat de simplu sa fie ales un ghiozdan potrivit! Pe piata exista nenumarate modele diferite de ghiozdane: rucsacuri scolare cu roti, cu curele, patrate sau ovale, din plastic sau tesaturi.

Tipuri de rucsacuri pentru copiii de scoala

Pentru ca parintii au de ales intre mai multe tipuri de ghiozdane, este important sa stie in primul rand care sunt acestea si cum il pot ajuta pe elev sa se descurce mai bine cu tot ce are de transportat in fiecare zi la scoala, fara ca ghiozdanul sa fie prea greu sau sa ii apese pe zone sensibile ale corpului.

Ghiozdanele care se pun in spate sunt cele mai populare

Rucsacurile scolare care sunt purtate pe spate au doua benzi, curele sau franghii pentru a atarna rucsacul. Dupa cum se stie, dimensiunea rucsacului este importanta in functie de inaltimea copilului, astfel incat sa poata transporta greutatea bine distribuita si fara a se rani.

Rucsacuri cu roti au devenit foarte des utilizate la clasele mici

Acestea sunt rucsacurile in stil carucior, care pot fi transportate, tragand. Utilizarea sa este recomandata atunci cand copiii trebuie sa poarte o mare de greutate, cu unele exceptii.

Ghiozdanele de umar sunt cele mai folosite de catre elevii mari

Gentile de umar sunt genti care sunt purtate atarnand pe un umar, deci sunt mai potrivite atunci cand exista o greutate mica si se doreste ca tot ce este in interiorul gentii sa fie la indemana rapid.

Rucsacuri cu roti sau fara roti?

Pentru ca acum exista posibilitatea de a alege intre un ghiozdan cu roti si unul fara roti, acum parintii au si mai multe alegeri de facut. Fiecare dintre cele doua modele sunt practice si utile, dar totul depinde si de copil, de preferintele lui si de numarul de caiete si carti pe care trebuie sa le transporte.

Rucsacurile cu roti sunt super practice si pot parea mai sigure pentru spatele celor mici, dar utilizarea lor prelungita ar putea duce la probleme la incheietura mainii, potrivit unor studii medicale. De aceea, recomandarea este sa se aleaga rucsacuri pe roti in cazul in care copilul nu ar trebui sa urce scarile cu el (deoarece greutatea sa este mai mare decat un rucsac clasic) si daca nu ar trebui sa-l transporte pentru calatorii lungi (mersul pe jos de la scoala la domiciliu, de exemplu).

Care este dimensiunea potrivita a rucsacului pentru copil?

Se stie ca rucsacul trebuie ales in functie de marimea copilului? Inainte de a cumpara, ete bine sa se verifice daca rucsacul nu depaseste talia micutului copil. Un ghiozdan, pentru a fi bine plasat, ar trebui sa fie situat la inaltimea umarului si sa termine cu aproximativ 5 cm inainte de talie. Greutatea pusa intr-un ghiozdan al copilului poate afecta pe termen lung postura acestuia, asa ca indicat este, sa nu se depaseaca 5-6kg de greutate. 

Avand in vedere toate aceste informatii, acum pot fi alese mai usor ghiozdanele pentru scoala in functie de varsta copilului si de cerintele acestuia.

Articole relevante