3 cazinouri din România încărcate de istorie

Autor: Revista Caminul

3 cazinouri din România încărcate de istorie

Multe cazinouri din România au fost adevărate bijuterii arhitecturale și sunt încărcate de istorie. Chiar dacă odată cu trecerea anilor unele dintre ele s-au degradat, în acest moment sunt în toi lucruri de restaurare la cazinourile din Vatra Dornei, Constanța și Arad.

În urmă cu mai multe decenii, oameni de seamă ai țării treceau pragurile cazinourilor, care erau văzute drept un loc aparte în care te puteai distra.

Inclusiv lideri politici și scriitori în vogă veneau la evenimentele organizate aici.

Între timp, pe măsură ce tehnologia a mai avansat, oamenii aleg să joace mai mult online, având în vedere că ofertă este mult mai bogată. Spre exemplu, la adresa https://casino.netbet.ro/ sunt disponibile peste 2.000 de sloturi de la cei mai importanți furnizori, mese de ruletă și blackjack live cu dealeri care vorbesc limba română, jocuri de poker și table și loterii internaționale.

În schimb, cazinourile clasice păstrează un farmec aparte, având în vedere că sunt încărcate de istorie și de ele se leagă multe povești.

Iată așadar care sunt 3 dintre cazinourile cele mai cunoscute din România:

1. Cazinoul din Vatra Dornei – Este cel mai vechi din România, fiind inaugurat în 1898. El mai poartă și denumirea de Cazinoul Băilor și este un loc încărcat de istorie, în care, în perioada sa de glorie, oamenii umpleau trenurile pentru a merge în ceea ce era și încă este una dintre cele mai frumoase stațiuni turistice din țară. Inclusiv povestea construcției este aparte. Astfel, Vasile Deac, primarul din Vatra Dornei din acel moment, a mers personal în audiență la împăratul Franz Joseph al Austriei. El a plecat pe jos din Vatra Dornei, potrivit istoricilor. Franz Joseph a fost convins de necesitatea unui cazinou și chiar a contribuit financiar. Cazinoul din Vatra Dornei a fost un loc de pelerinaj pentru oameni cu ștaif din acele vremuri, dar și de oameni simpli. În ultimele trei decenii s-a degradat, dar acum este în plin proces de refacere. El va fi transformat în muzeu când va fi gata.

2. Cazinoul din Constanța – Aflat pe malul Mării Negre, pe faleză, cazinoul este unul dintre simbolurile orașului. A fost inaugurat în 1910, dar și el s-a degradat în ultimele decenii. Și acest loc are o istorie aparte, mai ales că oameni politici precum Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej obișnuiau să-și aducă aici invitații de seamă. Cazinoul s-a degradat după anul 1986, dar lucrările de reconstrucție au început în urmă cu un an. După anul 2023, cel mai probabil bijuteria de pe faleza Constanței va avea din nou strălucirea de altădată. Autoritățile au promis că vor investi peste 100 de milioane de lei pentru a transforma cazinoul într-un punct și mai mare de atracție pentru cei ce vin pe litoral.

3. Cazinoul din Arad – Acesta are o istorie mai degrabă tumultoasă. Este una dintre cele mai frumoase clădiri din Arad, fiind construită în stil neobaroc. Pentru mulți ani a fost un loc de promenadă și un loc în veneau oameni de seamă. Totuși, cu trecerea anilor și-a schimbat adesea scopul. La un moment dat, devenise și sală de evenimente, în paralel cu cazinou. Apoi, după anul 2007 aici s-au aflat un restaurant și un club de noapte. Locul a fost lăsat de izbeliște, dar prin intermediul unui parteneriat public-privat a reînceput procesul de restaurare. Mii de piese, unele dintre ele considerate obiecte de artă, au fost deja refăcute și se așteaptă ca în 2022 lucrările să fie gata. Locul va fi transformat în centru de evenimente culturale și nu numai.

Articole relevante