Care este diferenta intre motocultor si motosapa

Autor: Revista Caminul

Motocultorul si motosapa sunt doua masini cu motorizare utilizate pentru a lucra pamantul si pentru a-l pregati pentru cultivare. Acestea faciliteaza procesul de prasire, de lucrare si de aerare a pamantului.

Desi au in comun aceste aspecte, motocultorul si motosapa prezinta si cateva diferente esentiale, iar pentru a alege una dintre cele doua variante este recomandat sa stii despre ce este vorba. Vezi mai multe detalii pe https://www.motocultoareprofesionale.ro/

Motosapa este destinata in special persoanelor fizice, celor care realizeaza lucrari de gradinarit de dimensiuni mici sau mijlocii, pe suprafete de teren cuprinse intre 100 si 1000 de metri patrati. Exista doua variante de motosapa: cea electrica si cea termica.

Motosapa electrica este deosebit de practica pentru intretinerea solului si a paturilor de seminte si flori pe terenuri mici, de 100-200 de metri patrati, deoarece este nevoie de conectarea acestuia la reteaua electrica. Datorita vitezei de rotatie ridicate, motosapa electrica faciliteaza patrunderea rasadurilor in sol, a ingrasamintelor sau a apei pentru un proces de udare adecvat. Este extrem de usor de manevrat si de transportat datorita rotii din fata, a ghidonului si a manerelor de comanda. De obicei, acesta face foarte putin zgomot.

Motosapa termica este un model autonom, functionand cu un motor pe baza de benzina. De regula, este vorba despre un motor in patru timpi, cu ambreiaj centrifug care functioneaza la o singura viteza, ceea ce ii confera o putere mai mare decat cea pe care o are o motosapa electrica. Aceasta poate fi utilizata pe soluri cu suprafete intre 200 si 1000 de metri patrati, iar unele dintre modele sunt echipate si cu functia de mers inapoi.

Spre deosebire de un motocultor, motosapa, fie ea electrica sau termica, ocupa putin spatiu si poate fi depozitata cu usurinta, avand, de asemenea, preturi mai mici de achizitie.

Motocultorul este utilizat in general de gradinarii mai experimentati care vor sa lucreze pamantul pe o suprafata mai mare, intre 1000 si 3000 de metri patrati, in functie de puterea motocultorului. Aceasta masinarie este puternica si permite aratul solului la o adancime mai mare decat o motosapa. Un instrument multifunctional de lucrare a solului, acesta poate fi echipat cu diverse accesorii, in functie de sarcina de indeplinit. Spre deosebire de motosapa, motocultorul este sustinut de roti care ii permit accesul si pe terenuri mai putin accesibile. Acesta este prevazut, de asemenea, cu functia de mers inapoi, si, desi greutatea sa este destul de mare, acesta ramane manevrabil datorita ghidonului si rotilor cu care este prevazut.

Pentru a alege intre un motocultor si o motosapa, este nevoie sa tii cont de cateva criterii. In primul rand, este vorba despre suprafata terenului care trebuie lucrat (motosapa este recomandata pentru suprafete mai mici, in timp ce motocultorul este recomandat pentru suprafete mai mari), despre tipul de gradinarit care trebuie efectuat (gradinarit amator care poate fi realizat cu ajutorul motosapei si gradinarit profesionist care poate fi realizat cu ajutorul motocultorului) si de puterea necesara pentru a lucra pamantul. De asemenea, trebuie luat in calcul si pretul de achizitie, dat fiind ca exista o diferenta notabila intre cele doua modele de masinarii, motocultorul avand preturi mai ridicate decat motosapa.

Articole relevante