Un bain marie este folosit pentru a mentine mancarea calda. Face acest lucru furnizand caldura constanta pe perioade lungi de timp. Aceasta inseamna ca alimentele pre-gatite vor fi pastrate calde pana cand este timpul sa fie mancate.
Aceste dispozitive profesionale sunt mari si de obicei compatibile cu bain marie gastronomice. Sunt foarte utilizate de companiile de catering, bufete mari sau zone cu autoservire. Vei gasi bain marie intr-o varietate de dimensiuni, care ofera optiuni fie cu caldura umeda, fie cu caldura uscata.
Bain Marie – Beneficii
Bain Marie este o alegere ideala pentru restaurantele aglomerate, deoarece le va permite topirea ingredientelor, mentinerea temperaturii alimentelor, crearea de mese specializate, care necesita o gatire mai lenta.
La alegerea unui bain marie, ar trebui sa stii ce tip de dispozitiv sa alegi, in functie de nevoile tale. Un bain marie cu caldura umeda foloseste o camera cu apa fierbinte pentru a mentine alimentele calde. Odata ce bain marie incalzeste apa la o temperatura stabilita, tava cu alimente este introdusa in apa, mentinand in consecinta alimentele la temperatura dorita.
Un bain marie cu caldura uscata foloseste un element de incalzire (spre deosebire de apa) pentru a incalzi direct baza tigaii. Nu toata lumea este un fan al acestei optiuni, deoarece se poate intampla sa usuce sosurile sau cremele. Cu toate acestea, ofera anumite beneficii.
Baie Marie cu caldura umeda
Caldura usoara. Temperaturile apei nu vor depasi punctul de fierbere, ceea ce inseamna ca exista mai putine sanse ca mancarea sa se arda sau sa se lipeasca de tigaie.
Aburi. Aburul si umiditatea pe care le emana bain marie umed ajuta la prevenirea uscarii alimentelor in timp.
Caldura pe toata suprafata. Intreaga tava cu alimente va avea aceeasi temperatura ca si apa. Modelele de calitate asigura ca nu exista zone calde sau reci.
Compatibil GN. Deoarece majoritatea modelelor sunt compatibile cu tigaile gastronomice, va fi usor sa le inlocuiesti in perioadele aglomerate.
Daca intentionezi sa utilizezi bain marie pentru o perioada lunga de timp, este necesar sa umpli ocazionala camera de apa.
Baie Marii cu caldura uscata
Incalzire rapida. Deoarece nu exista apa de incalzit, aceste bain marie sunt gata de utilizare foarte repede (foarte bune pentru catering mobil).
Compatibil GN. La fel ca la modelul de bain marie cu caldura umeda, poti schimba rapid tigaile gastronomice pentru a mentine mancarea calda fara probleme.
Eficient energetic. Nu este implicata apa calda. Aceasta inseamna ca nu se foloseste atat de multa energie.
Utilizare in siguranta. De asemenea, deoarece nu este implicata apa calda, exista mai putine sanse ca angajatii sau clientii sa se arda din cauza scurgerilor sau aburilor.
Cele mai mari dezavantaje ale bain marie cu caldura uscata, este ca pot usca sosurile si cremele. De asemenea, tind sa infierbante unele parti ale alimentelor, fata de altele.