Una din cele mai elegante, moderne și ușoare sisteme termoizolante folosite în ziua de astăzi sunt panourile de caramida aparenta pentru fațade. Pentru că frumusețea unei case poate fi definită încă de la exterior, acordându-se o atenție mare materialelor cu care se îmbracă fațada, cărămida aparentă produsă în România este o soluție ideală, fiind un material foarte versatil ce se va potrivi oricărui stil adoptat.
În plus, cărămida aparentă este un material de durată care face față intemperiilor cu costuri de întreținere extrem de reduse. Cu ajutorul plăcilor de cărămidă aparentă, nu numai că utilizatorii vor aduce un plus de valoare fațadelor, ci se va realiza termosistemul foarte rapid, nemaifiind necesare multiple operațiuni caracteristice unui termosistem clasic, nu mai este necesară finisarea sau gletuirea pereților și rezultatul este unul excepțional.
Se poate placa sistemul termoizolant cu cărămidă aparentă?
Una din cele mai frecvente întrebări pe care și le pun potențialii cumpărători este placarea sistemelor termoizolante cu cărămidă aparentă. Răspunsul este unul pozitiv, se poate folosi cărămidă aparentă caracterizată prin rapiditate în execuție, un sistem termoizolant sau se poate aplica pe sistemul clasei de termoizolație folosit în România.
Pentru montajul pe termosistem este necesară doar instalarea corespunzătoare a termosistemului. În plus, cărămida aparentă, fiind destinată placării fațadelor, rezistă și solicitărilor exterioare, de aceea se poate placa și soclul, porțiuni de fațadă, ancadramente arhitecturale și lista poate continua.
Pot apărea probleme cu umiditatea internă în cazul cărămizilor aparente?
Aceasta este o altă întrebare care macină potențialii beneficiari ai cărămizilor aparente. Folosirea placarii cu cărămidă aparentă este legată de problemele cu umiditate internă ce pot să apară din cauza acesteia. Răspunsul la această dilemă este unul negativ. Datorită asemănării cu plecările smălțuite s-a răspândit ideea că această cărămidă aparentă nu permite respirația peretelui, dar din fericire sunt foarte multe argumente care contrazic această teorie.
În primul rând, placarea cu cărămidă aparentă are coeficientul de difuziune umezelii de 80%, iar în cazul gresiei și faianței este infinit. De asemenea, rosturile rezistă 15 20% din suprafața totală placată, iar mortarul are un coeficient de difuziune umezelii de 3 până la 5, așa că difuzia este permisă. Nu în ultimul rând, grosimea adezivului este de doar câțiva milimetri, astfel încât nu constituie o barieră împotriva vaporilor.
Ce trebuie să știe potențiali beneficiari despre rostuire în cazul cărămizi aparente
În cazul în care proprietarii aleg varianta plecării cu cărămidă aparentă, este obligatorie rostuirea pentru că adezivii nu sunt proiectați să reziste la umezeală, la îngheț dezgheț și la temperaturi mari, iar rosturile le oferă protecție concretă.
Rosturile au și un important rol estetic. În plus, se pot executa și rosturi adânci, însă acestea nu sunt recomandate de către specialiști. Grosimea mortarului trebuie să fie de câțiva milimetri, de aceea adâncimea rostului nu va fi foarte mare. Marele dezavantaj al rostului adânc este faptul că la colțurile plăcuțelor se adună praf și pot să apară pete pe clădire.
Este necesară protejarea fațadelor cu cărămidă aparentă pe timp de iarnă?
La această întrebare, răspunsul este unul negativ, suprafața fiind compactă și astfel murdăria nu aderă la suprafață. Datorită absorbției reduse de apă, rezistența la îngheț dezgheț este nelimitată, de aceea nu este necesară protejarea cu ulei după aplicare.
Folosirea uleiurilor este justificată numai în cazul materialelor de calitate foarte slabă sau care nu sunt pentru exterior. Cărămida aparentă rezistă foarte bine pe timp de iarnă.