Cum alegi cele mai potrivite teste online pentru evaluarea școlară a copilului tău?

Autor: Revista Caminul

Alegerea celor mai bune metode de evaluare a elevilor poate fi o provocare serioasă pentru părinți. Există numeroase cărți, manuale alternative, culegeri și teste care pot fi de mare ajutor. În prezent, metodele online de testare sunt o variantă mai bună, mai ales că școala se desfășoară încă la distanță, din cauza pandemiei. 

Prin urmare, această evaluare online poate fi de folos atât elevului, cât și părintelui, care își va da seama cât de bine a reușit copilul să asimileze informațiile din programa școlară. Totuși, există foarte multe teste online și nu toate pot să ofere cele mai bune rezultate. De aceea, este important ca aceste teste să fie alese în funcție de anumite criterii clare, pentru a fi cu adevărat utile.

Metoda de concepere a testelor

Un test online bine conceput trebuie să fie realizat pe baza unor principii științifice de măsurare, cum sunt cele din psihometrie, știința care se ocupă de acest domeniu. Aceste teste trebuie să folosească metode statistice complexe, pentru ca rezultatele lor să fie corecte și precise. De asemenea, testele trebuie să fie concepute în parteneriat cu profesori care au multă experiență în domeniile lor de activitate.

Informațiile oferite în raport

În urma unei sesiuni de testare, părintele va primi un raport cu rezultatele, care va arăta detaliat care sunt domeniile în care elevul se descurcă foarte bine și unde este nevoie de o pregătire suplimentară. De aceea, este bine ca părintele să aleagă teste care indică și poziția ocupată de copilul său la nivel național, în comparație cu elevii care se află în același an de studiu. De asemenea, acest raport ar trebui să arate și evoluția elevului, prin posibilitatea unor testări repetate, cu subiecte care să nu se repete.

Complexitatea testelor

Cele mai bune teste de autoevaluare trebuie să cuprindă atât întrebări simple, cât și unele dificile, pentru a se adresa astfel elevilor indiferent de nivelul lor de pregătire. Prin urmare, părintele ar trebui să caute teste configurate astfel încât să ofere o analiză completă a cunoștințelor, indiferent de nivelul la care se află elevul.

Siguranța platformei

Este important ca părintele să caute o platformă de testate online care dispune de tehnologie de ultimă generație în privința criptării datelor. Astfel, bazele de date cu informațiile despre testele elevilor trebuie să fie stocate pe servere în mod sigur, fără să existe riscul unei scurgeri de date la care să aibă acces persoane rău intenționate.

Totodată, accesul la rezultate trebuie să fie permis numai elevului și părintelui, de aceea este important ca testele să fie realizate prin intermediul unui cont, iar toate informațiile despre activitatea acelui cont să fie trimise pe adresa de e-mail a tutorelui.

În concluzie, testele online de evaluare a cunoștințelor școlare pot fi de mare ajutor elevilor și părinților, dar este esențial ca acestea să respecte anumite criterii, pentru ca rezultatele oferite să fie corecte, obiective și de încredere.

Articole relevante