Aronia este un gen de plante din familia Rosaceae. Sunt arbusti medii, cu flori albe frumoase care produc fructe negre sau rosii. Ca si celelalte fructe rosii, cum ar fi afinele, coacazele, zmeura, strugurii, exista un mare interes atat pentru fructele sale super nutritive si benefice pentru sanatate, cat si pentru valoarea deosebita pe care o aduce ca planta ornamentala, fiind completarea perfecta a livezilor, gradinilor sau teraselor caselor.
Pana in prezent, aronia este unul dintre cele mai necunoscute fructe rosii sau fructe de padure atat in Europa, cat si la nivel international, iar cultivarea sa ramane limitata, fiind in curs de dezvoltare. De aceea majoritatea informatiilor gasite astazi pe internet sunt eronate sau inexacte. Cei care sunt interesati sa afle ce este aronia vor gasi mai jos mai multe informatii importante.
Care sunt cele mai comune tipuri de aronia?
Exista 2 specii de Aronia in salbaticie; aronia cu fructe negre si aronia care produce fructe rosii. Intre cele doua exista mai multe diferente.
Si recent, cele mai noi studii privind clasificarea de aronia au creat o noua specie, care este o hibridizare naturala a celor 2 anterioare, care produce si fructe negre si rosii si, desi planta este aproape similara cu aronia cu fructe rosii, frunzele sale in toamna dobandesc o culoare rosie maro, similara cu plantele rosii de la aronia rosie.
Caracteristicile plantei de aronia
Plantele de aronia sunt arbusti de foioase de dimensiuni medii, cu mai multe tulpini de la baza, intre 1 si 2 metri inaltime, desi in mod normal atat in plantatii, cat si pentru uz ornamental este de obicei taiata intre 1,5 si 1,7 metri inaltime. Pentru a se putea face o idee, o planta adulta de aronia are o dimensiune similara cu o planta adulta de afine.
Plantele de aronia au frunze verzi inchise pe partea de sus, in timp ce partea inferioara este verde deschis si ambele parti sunt moi la atingere. Ele au o forma ovala, care se termina in varfuri subtiri, ascutite, cu dinti subtiri si regulate de-a lungul marginilor.
Avantajele consumului de aronia
Aronia aduce multiple beneficii organismului, la fel ca si celelalte fructe rosii, mai cunoscute decat ea. Este o planta des folosita in ceaiuri si bauturi racoritoare dar si sub forma de sirop.
Cei care sunt interesati de alimentatia sanatoasa la copii au introdus aronia pe lista alimentelor importante pentru cei mici. Aronia vine cu proprietati antioxidante si cu numeroase beneficii pentru sanatate atat in cazul adultilor cat si in cazul copiilor. Este cea care contribuie la limitarea proceselor oxidative in organismul uman si ajuta in acelasi timp la o buna circulatie a sangelui, o imunitate foarte buna si la stoparea proceselor de imbatranire.
In plus, este un aliment usor de utilizat in mai multe forme, de la siropuri savuroase si pana la fructe uscate sau ingrediente pentru smoothie-uri si prajituri, astfel incat va fi simplu de introdus in alimentatie, fara sa fie facute modificari majore ale modului de viata in acest sens.