Ce rol au naşii în organizarea botezului? Ce pot oferi finilor ca şi simbol de preţuire şi legătura spirituală?

Autor: Revista Caminul

Botezul este o ceremonie religioasă încununată cu o petrecere mai mult sau mai puţin fastuoasă care se organizează de către  părinţi şi naşi deopotrivă, pentru binele copilului şi trecerea acestuia în rândul creştinilor. Naşii aleşi pentru copil sunt oamenii care vor deveni părinţii spirituali ai copilului, care îi vor ocroti, care îi vor sprijini la greu şi cu care bebeluşii vor crea în timp o legătură spirituală puternică.

Naşii de botez au un rol important, aşadar, nu numai în organizarea botezului, pentru că au unele “atribuţii” foarte bine delimitate, asigurându-le un cadou minunat din oferta Zlata, precum şi îndeplinindu-şi sarcinile de bifat în cadrul evenimentului.

Atribuţiile naşilor la botez, în timpul ceremoniei religioase

În timpul ceremoniei religioase a botezului naşii sunt cei care vor veghea ca micuţul să devină creştin, îl îndruma pe calea credinţei, îl ţin în braţe în timp ce citesc Crezul său Simbolul Credinţei şi se leapădă de Satana. De asemenea, în timpul ceremoniei religioase, naşii trebuie să cumpere săpun şi prosop alb pentru preot, vin şi ulei pentru biserică, trusoul copilului pentru a-l folosi să schimbe bebele după botez, trusou format din haine, scutece, botoşi, căciulă, încălţăminte şi păturică.

După botez, naşa primeşte copilul de la preot şi îl înfăşa în pânza albă, necusuta care simbolizează curăţenia pruncului, legându-l cu o faşă de legat. Naşa cumpăra finuţei sau finuţului, pe lângă o bijuterie sau un cadou care să îi folosească o perioadă îndelungată, şi un cadou spiritual, o icoană sfinţită şi o carte de rugăciuni. De asemenea, naşa va pune în pieptul invitaţilor cruciuliţele care să simbolizeze participarea la botez. Tradiţia dăruirii cadoului, cum ar fi un lănţişor de aur, o brăţară sau o pereche de cercei de aur pentru fetiţe este încă păstrată, fiind o opţiune excelentă pentru cei mici.

Atribuţiile naşilor la băiţa de după botez

Naşii trebuie să se implice şi în tradiţia îmbăierii copilului de după botez. A doua zi după botez naşa îi face băiţa copilului. Naşa vine cu un prosop, un şampon, un set de haine noi, pătură, pernă, scutece şi jucării. Se aprinde lumânarea de botez în timpul băiţei, iar în cădiţa se aşează faşă, se aşează crengi de busuioc, petale de trandafir, un bănuţ de argint, precum şi alte lucruri care aduc noroc. Naşa îl va unge cu mir pe copil după ce este scos din apă.

Atribuţiile naşilor la moţ

Petrecerea de moţ este la fel de importantă în viaţa copiilor, simbolizând vârsta împlinirii de un an şi tăierea moţului de către naşi. Dacă nu au oferit un cadou copilului la botez, de tipul unei bijuterii, la moț este momentul ideal să facă acest lucru pentru că bebeluşul deja a crescut şi poate purta o brăţară sau un lănţişor fără probleme. la mot, naşii rup turtă deasupra capului copilului şi îi iau acestuia câteva fire de păr din moț pe care le lipesc pe un ban de argint cu ceară curată, oferă copilului haine noi şi un cadou fin şi deosebit.

Articole relevante

Lasa un comentariu