Cu ce fel de vin se marinează carnea de miel?

Autor: Revista Caminul

Marinadele sunt de obicei folosite fie pentru frăgezirea, fie pentru îmbogățirea aromei oricărei cărni. Uleiul, condimentele și ierburile au rolul de a înteți aromele, în timp ce aciditatea ajută la descompunerea țesuturilor din carne, făcând-o frageda înainte de gătire.

Cu toate acestea, poți obține toate acestea folosind un singur ingredient. Fie că vrei să faci un preparat demn de Master Chef sau pregătești o cină simplă, mai rustică, vinurile te pot ajuta să obții atât aroma bogată, cât și frăgezimea cărnii. 

  • Fiecare tip de carne, inclusiv cea de miel, are secretul ei când vine vorba despre o marinadă cu vin. Dar până acolo, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi, în general, despre marinadele cu vin.

Ingredientele unei marinade

Gustul general al preparatelor va veni din combinația de ingrediente pe care o alegi când faci marinada. Prin urmare, este nevoie să știi despre ingredientele care se completează reciproc și despre cele care nu. Este similar cu selectarea celei mai bune combinații între un preparat și vinul pe care să îl bei.

Componentele esențiale ale unei marinate includ acidul, grăsimile, condimentele, ierburile și aromaticele. Iată o listă scurtă de ingrediente pe care le poți folosi pentru fiecare componentă a oricărei marinade:

  • Acid – oțet, lămâie și alte sucuri de fructe acide, muștar dijon, lapte de unt, pastă de roșii sau piure, sos Worcestershire, miere, agave și vin.
  • Grăsime/ulei – unt și alte soiuri de uleiuri, cum ar fi uleiurile de arahide, de nuci, de in, de susan și de măsline.
  • Condimente – sare, chimen, piper, piper negru, piper alb, piper roșu, fulgi de ardei roșu, boia de ardei, pudră de chili, pudră de cayenne, pudră de muștar, pudră de ceapă, pudră sau pastă de curry, pudră sau pastă tandoori, coriandru, cuișoare, scorțișoară și nucșoară.
  • Ierburi – rozmarin, cimbru, eșalotă, usturoi, oregano, pătrunjel, salvie, ceapă verde, ghimbir, ardei iute, wasabi, morcovi, hrean, foi de dafin și țelină.

Cum alegi cantitățile de ingrediente pentru o marinadă

Cantitatea de acid, grăsime, condimente și ierburi aromatice depinde de cât de mare este carnea pe care o vei marina. Există totuși un lucru pe care ar trebui să-l reții. Cantitatea de acid și ulei pe care o vei folosi ar trebui să fie suficientă pentru a scufunda carnea într-un recipient sau într-o pungă cu fermoar.

  • Vinul alb Zesty sau șampania sunt două exemple de vinuri cu aciditate mai mare. În schimb, Chardonnay, Carignan sau Malbec pot fi folosite ca vinuri mai puțin acide. 

Iată cum ar trebui să alegi cantitatea ingredientelor pentru o marinadă:

  • Acid – ½ până la o cană de vin
  • Grăsime/ulei – ½ cană de ulei
  • Condimente – ½ linguriță până la două linguri
  • Ierburi aromatice  – ½ până la două linguri

În acest exemplu, am folosit vinul ca aromă de bază și frăgezire. Asta nu înseamnă că trebuie să te limitezi la acest exemplu. Dacă îți plac aromele mai concentrate, poți adăuga oțet, sos Worcestershire. În cazul acesta, ai nevoie doar de ¼ de cană. Dacă dorești să faci marinada mai înțepătoare, poți adăuga două linguri de miere sau muștar de Dijon.

  • Dacă vrei ca marinada să fie mai aromată, este suficient să adăugi două lingurițe de ierburi. În caz contrar, folosește doar o jumătate de linguriță. Cu toate acestea, există unele cazuri în care ai nevoie doar de un vârf de linguriță de ierburi, în funcție de cât de puternice sunt aromele. Cel mai bine este să le poți gusta și măsura mai înainte de a le adăuga la marinadă.

Ce vin să folosești la marinarea cărnii de miel

În general este recomandat un vin roșu Merlot, dar poți folosi și un vin alb demisec.

  • Regula de bază în ceea ce privește alegerea vinului pentru marinarea cărnii de miel este să mizezi pe un vin de calitate. Nu adăuga niciodată la gătit un vin pe care nu ți-ar plăcea să îl bei. 

Carnea de miel este puternic aromată, iar marinarea ajută la complementarea aromelor.

Trebuie să știi că această carne roșie este foarte bogată în minerale esențiale pentru sănătate, așa cum sunt fierul, seleniul și zincul. În plus, este bogată în acizi grași și conține întreg complexul de vitamine B.

Marinata pe bază de vin pentru miel are menirea de a frăgezi carnea și de a-i transforma mirosul, conferindu-i o aromă plăcută. 

Perioada de timp de marinare a cărnii de miel

Există o diferență între marinadele acide (cele pe bază de vin, oțet, citrice) și enzimatice (cele pe bază de papaya, kiwi, ananas). Această diferență este legată de cât timp trebuie lăsată carnea la marinat. 

  • Marinatele acide pot adăuga aromă, dar se pot întări, în timp ce marinatele enzimatice pot face carnea prea moale.

Acest lucru nu se întâmplă atâta timp cât cunoști durata recomandată de marinare. Să presupunem că avem de-a face cu o bucată de carne de miel de un centimetru sau chiar mai puțin groasă. 

  • În astfel de situație, dacă ai coaste de miel, lasă-le la marinat peste noapte, iar dacă ai cotlete de miel lasă-le la marinat între 2 și 4 ore.

Dacă bucata de miel este mai mare, timpul de marinare poate fi de cel puțin 24 de ore, ajungând chiar și până la câteva zile (în funcție de grosimea bucății de carne).

Articole relevante

Lasa un comentariu