Cu ce fel de vin se servește carnea de miel?

Autor: Revista Caminul

Carnea de miel este o carne roșie extrem de plină de arome, dar contează foarte mult cu ce tip de vin o serviți. Asta înseamnă că asocierea vinului perfect cu carnea de miel este o sarcină importantă și, adesea, incredibil de dificilă.

 • Un anumit tip de vin va funcționa de minune cu o friptură de miel, dar nu se va combina bine cu cotletele de miel. Un altul poate evidenția aroma de miel într-o tocană bogată, dar îți va lăsa cu un gust îngrozitor dacă îl combini cu un miel la grătar, medium cook.

Totuși, poate fi destul de ușor să alegi vinul potrivit pentru a-l bea cu un preparat pe bază de miel atunci când știi elementele de bază a modului în care „funcționează” împreună vinul și carnea de miel. 

3 factori importanți de care trebuie să ții cont atunci când combini vinul cu carnea de miel

Atunci când asociezi vinul cu carnea de miel, există câțiva factori pe care trebuie să îi iei în considerare. Deși, desigur, preferințele personale – atât în ​​ceea ce privește mielul, cât și vinul – joacă un rol enorm, mai jos sunt cei trei factori importanți de care trebuie să ții cont.

1. Tipul de carne de miel

Contează ce carne de miel gătești. Vrei să prepari un umăr mare de miel, un cotlet slab de miel, o pulpă suculentă de miel, cotlete delicioase din mușchi de miel sau un grătar clasic de coaste de miel? Toate aceste tipuri diferite de carne de miel se combină cu diferite tipuri de vin.

2. Ingrediente prezente în farfurie

Deși vedeta preparatului va fi cel mai probabil mielul, este, de asemenea, important să te gândești ce alte ingrediente vor face parte din felul de mâncare. Unele vinuri se pretează foarte bine la anumite ierburi și condimente, așa că poate dorești să alegi vinul în funcție de aromele de bază ale preparatului, decât în funcție de carne.

 • Vinuri roșii: vinurile roșii precum Cabernet Sauvignon merg deosebit de bine cu ierburi și condimente precum cimbru, rozmarin, salvie, anason, boabe de piper, fenicul, mentă, coriandru, foi de dafin și chimen.
 • Vinuri albe: vinurile albe precum Sauvignon Blanc merg bine cu ierburi și condimente precum busuioc, tarhon, mărar, cervil, turmeric și piper negru.

3. Metoda de gătit și durata

Metoda de gătit pe care o vei folosi când prepari mielul joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește alegerea vinului. În plus, timpul de preparare a mielului este un factor important de luat în calcul.

 • Mielul care se servește mai crud, roz, se combină cu un vin ușor sau chiar cu un roze pentru a nu strica aroma delicată a cărnii.
 • Mielul medium spre bine gătit este mai bogat în arome – mai ales atunci când este prăjit – și astfel un vin cu corp precum vinul Bordeaux va completa aroma bogată a cărnii (n.a. – corpul vinului este definit de cât de greu și de bogat are gustul vinul).
 • Mielul prăjit lent trebuie să fie însoțit de un vin matur sau foarte bine echilibrat pentru a extrage în mod corespunzător aromele mielului. Orice alt vin nu se va potrivi.

Care sunt cele mai potrivite vinuri pentru carnea de miel

Cotlete de miel

Cotletele de miel sunt una dintre cele mai populare bucăți de miel, deoarece sunt pline de aromă și sunt de obicei foarte fragede. Majoritatea oamenilor mănâncă cotlete pentru carnea lor slabă.

 • Toate cotletele de miel trebuie servite medium-rare. Vinurile roșii cu corp mediu – precum Chianti, Mencia sau un Malbec argentinian – funcționează deosebit de bine cu cotletele de miel. Acest lucru se datorează faptului că sunt suficient de aromate pentru a „sparge” gustul crocant al exteriorului cărnii, dar nu prea intense încât să copleșească carnea fragedă din interior.
 • Dacă cotletul de miel a fost gătit la grătar, trebuie să îl combini cu un vin mai tare. Acest lucru se datorează faptului că mielul care a fost gătit pe grătar va avea o aromă puternică de afumat. Amestecul cu vinuri roșii, Syrah și Pinot Noir este perfect pentru cotletele de miel la grătar.

Coaste de miel

Coastele de miel au, de obicei, o carne foarte fragedă, slabă și aromată. Se servesc cel mai des prăjite, la grătar sau la tigaie și sunt pregătite cu un strop de ulei și o mână de ierburi.

Pot fi gătite rare, medium-rare sau bine făcute, iar acest lucru ar trebui să determine vinul cu care îl alegi:

 • rare: Cru Beaujolais, şampanie rosé sau un vin alb Semillon.
 • mediu rare : Pinot Noir, Gewürztraminer sau Chardonnay.
 • bine făcute: Brunello, Bordeaux sau Cabernet Sauvignon.

Pulpă de miel

Această carne de miel poate fi mai tare și mai greu de mestecat atunci când bucătarul este grăbit, motiv pentru care ar trebui să fie gătită lent timp de câteva ore.

Când pulpa de miel este gătită lent, devine fragedă, suculentă și incredibil de aromată. Datorită procesului extins de gătire și aromei intense care rezultă din asta, vei avea nevoie de un vin suficient de puternic.

Vinurile care se potrivesc bine cu pulpa de miel sunt:

 • Grenache
 • Sangiovese
 • Syrah
 • Malbec
 • Tempranillo
 • Shiraz
 • Cabernet
 • Ronurile franceze
 • Bordeaux roșu tânăr

Carne de miel tânăr

Carnea de miel tânăr, în vârstă de 6 până la 10 săptămâni, este foarte fragedă și ușor aromată.

 • Pentru că mielul tânăr nu are același nivel de aromă ca și carnea de miel matur, trebuie să fii foarte atent când asociezi vinul. Un vin cu un corp plin va depăși complet gustul fin al cărnii de miel tânăr, așa că evită pe cât este posibil acest tip de vin.

Pentru a te asigura că nu strici gustul unui preparat din carne de miel tânăr, optează pentru un Pinot Noir dintr-o regiune mai răcoroasă, un roze sau un vin ușor, fructat.

De ce vinurile albe nu merg cu preparatele din miel?

Regula de bază atunci când se combină carnea și vinul este regula roșie: vinul roșu merge cu carnea roșie. 

 • De cele mai multe ori, vinurile albe pur și simplu nu sunt suficient de intense pentru a fi asociate cu carnea de miel. Un vin trebuie să fie foarte acid pentru a reduce conținutul de grăsime al mielului, iar vinul alb nu este cunoscut pentru aciditatea sa.

Dar, spre deosebire de multe alte reguli din lumea culinară, această regulă nu este de neîncălcat. 

 • Dacă preferi vinul alb și își place carnea de miel, atunci, fără îndoială, trebuie să le combini. De exemplu, un curry de miel și coastele de miel pot merge adesea bine cu vinurile albe.

Când combini vinul alb cu carnea de miel, încercă să optezi pentru un vin alb complex, care are suficient corp pentru a completa aroma cărnii, și nu să o diminueze. 

 • Vinurile albe care pot funcționa bine cu mâncăruri de miel sunt: Bordeaux alb, Viognier învechit de stejar, Chardonnay și Gewürztraminer.

Articole relevante