Daca te-ai gandit sa faci din gradina ta un adevarat proiect de tip Do It Yourself si sa amenajezi spatiul asa cum consideri tu de cuviinta, atunci, sigur, te-ai gandit la pavarea aleilor din curte. Daca nu ai mai facut asta niciodata, afla cum se monteaza pavelele, pentru ca, in final, rezultatul sa te surprinda in mod placut. Iata cateva sfaturi de punere in opera si realizare a lucrarii de pavare a aleilor din curte care te-ar putea ajuta.
Masoara suprafata de care dispui
Pentru inceput, ar fi o idee buna sa stii de cat spatiu dispui, pentru a putea proiecta, chiar si in minte, ideea de baza a proiectului. Masuratorile se recomanda a fi facute de catre un inginer topograf, tocmai pentru a te ajuta, mai apoi, in ceea ce priveste realizarea unui proiect, insa, le poti realiza si manual. Tot ce va trebui sa faci este sa masori corect, pe cat posibil, fara aproximari, astfel incat sa nu ai surprize mai tarziu.
Proiecteaza imaginea gradinii tale
Realizarea proiectului nu este deloc grea, fiindca nu vorbim despre studii de rezistenta. Va trebui, insa, sa ai o imagine despre felul in care va arata gradina ta, iar, in acest proiect, vor intra informatiile cu privire la piatra naturala aleasa pentru pavaje, cantitati si chiar idei ce tin de cromatica si peisagistica.
Cumpara materialele necesare- pavele, nisip, pietris
Daca te-ai decis, deja, cu privire la materialele pe care vei dori sa le folosesti, atunci lucrurile sunt, cu adevarat, simple. Poti opta pentru ardezie sau pentru pavele obisnuite, insa, ar trebui sa ai in vedere si tipul pavelelor sau mai bine spus destinatia lor. Unele tipuri de pavele pot rezista mai bine la trafic si uzura decat altele, drept pentru care tu va trebui sa te orientezi catre acelea care satisfac foarte bine nevoile tale. De asemenea, va trebui sa te gandesti daca optezi pentru o pavare unitara, din punct de vedere al culorii, sau, daca faci jocuri de culori, care sa insufleteasca aleile. Te poti orienta chiar si dupa diferite forme, care sa puna si mai bine in valoare felul in care vei realiza pavarea gradinii tale.
Realizarea terasamentului
Terasamentul reprezinta trasarea zonei delimitatoare pe care doresti sa o amenajezi. Va trebui, asadar, sa stabilesti terasamentul aleilor, marcand, exact, forma acestora si traseul, astfel incat sa iti ofere accesul facil spre locuinta ta.
Realizarea sapaturii
Dupa ce terasamentul a fost facut, iar zona a fost marcata prin diferite mijloace, este nevoie sa intervii la nivelul acestuia prin sapatura. Aceasta ar trebui sa aiba minim 30 de cm, dupa care, ar fi indicat sa montezi protectia geotextila, care va impiedica cresterea buruienilor printre pavele si nici nu va permite balastului sa se amestece cu solul. Ulterior, asaza straturile de pietris si vibreaza-le, astfel incat, sa nu existe goluri in structura. Pune, apoi, nisip si, ulterior, pavelele. Nu va fi nevoie sa folosesti adezivi pentru pavele, deoarece acestea vor descarca in nisip incarcarile, fara a se deplasa din locasul lor. Asezarea si fixarea pe pozitie a pavelelor se face cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, cu batai usoare, astfel incat acestea sa nu se sparga.
Montajul bordurilor
La final, va trebui sa montezi bordurile si sa faci ultimele finisaje, astfel incat lucrarea sa fie completa. Daca va mai fi nevoie de compactarea stratului de nisip, atunci ar fi bine sa o faci, pentru a preintampina denivelarile locale care ar putea strica aspectul aleilor. Montajul pavelelor se face facil si nu necesita cunostinte sau experienta. Necesita, insa, atentie si materiale de calitate, pentru ca acestea sa poata conlucra spre un tel comun.