Cum se poate garanta hidroizolatia unei case?

Autor: Revista Caminul

Infiltratiile de aer si de apa intr-o casa pot provoca daune destul de grave pe termen lung. Aceste probleme pot fi evitate daca se opteaza pentru hidroizolatii. Pentru a face acest lucru, trebuie sa se efectueze unele lucrari de renovare.

Importanta hidroizolarii unei case

Este important ca o locuinta sa fie bine etansata sau izolata, deoarece acest lucru are multe avantaje. Cel mai evident beneficiu este reprezentat de economiile de energie care se pot face. Atunci cand casa este etansa, este dificil ca umezeala sa patrunda in pereti, chiar si in timpul iernii. Acest lucru inseamna ca sistemul de incalzire este utilizat mai rar. Acest lucru reduce considerabil costurile energetice ale echipamentelor de incalzire.

O casa bine hidroizolata asigura, de asemenea, un confort termic mai bun. Vezi detalii si pe blog. Temperatura este mai constanta si exista mai putine curenti de aer rece care circula in interior. Deoarece infiltratiile de aer sunt limitate, umiditatea nu iese cu usurinta din casa. Acest lucru impiedica aerul din interiorul casei sa devina prea uscat. Intr-o casa bine izolata, structura poate fi mentinuta pentru o perioada mai lunga de timp. Prin prevenirea scurgerilor de apa, se evita multe probleme, cum ar fi cresterea muschiului pe pereti sau deteriorarea structurii acoperisului.

Asigurarea izolaraii unei case este buna si pentru structura casei. Cu cat exista mai putine scurgeri de aer, cu atat mai putina condensare a apei (umiditate) in interiorul peretilor si al acoperisului. Acest lucru faciliteaza dezvoltarea mucegaiului si a bacteriilor in casa.

Lucrari structurale pentru hidroizolatie 

Pentru ca o casa sa fie etansa, trebuie sa se faca o serie de lucrari la acoperis si la pereti. Trebuie sa se renoveze fiecare zona care este susceptibila la scurgeri de apa si aer.

Este importanta si renovarea fatadei

Peretii exteriori ai unei case pot avea, de asemenea, scurgeri, deoarece fatada se deterioreaza din cauza intemperiilor. Acest lucru se manifesta adesea prin fisuri. Peretii isi pierd o mare parte din etanseitatea la apa si la aer. Aceste goluri intre peretii exteriori au, de asemenea, un impact negativ asupra izolatiei termice si fonice a cladirii. Pentru a restabili performanta initiala a peretilor exteriori, trebuie sa se efectuati o renovare a fatadei.

Aceasta este o operatiune care consta in readucerea suprafetei fatadei la starea initiala. Inainte de a proceda la o renovare a fatadei, trebuie sa se identifice mai intai problemele care  afecteaza peretele. In caz contrar, este imposibil sa se stie ce lucrari de renovare trebuie efectuate. Examinarea fatadei trebuie sa fie efectuata de un profesionist calificat. Acest lucru ii va permite sa identifice cu exactitate defectele care urmeaza sa fie tratate.

Inlocuirea ramele ferestrelor

Pentru a face o casa complet hidroizolata trebuie sa se blocheze chiar si cele mai mici iesiri prin care poate intra aerul. Prin urmare, este recomandabil sa se verifice etanseitatea ramei usilor si ferestrelor. Se poate acest lucru trecand o lumanare sau o foaie de hartie de-a lungul imbinarii dintre cadru si perete.

Articole relevante