De ce este periculos focul?

Autor: Revista Caminul
  • Focul este atât o forță care eficientizează multe dintre activitățile noastre, dar și un element cu efecte nefaste.
  • Caracteristicile incendiului sunt: capacitatea rapidă de răspândire, creșterea temperaturii dintr-o încăpere, scăderea vizibilității și abilitatea de a provoca pierderi omenești.
  • Incendiile pot fi: determinate de uleiuri/gaze, spontane și electrice.
  • Construcțiile și amenăjările necesită autorizație ISU

Focul este una dintre cele mai importante elemente pe planeta noastră, fiind considerată a treia forță sacră a Universului. Manevrarea focului a fost evaluată ca o proprietate a inteligenței, distingând omul de animale.

De-a lungul istoriei, oamenii au învățat că focul poate facilita activitățile zilnice. Astfel, au luat naștere noi activități: apărarea de pericole, gătirea hrănii, olăritul, crearea armelor și a instrumentelor, apariția mașinăriilor și apariția diverselor industrii.

Deși focul a ușurat multe dintre aceste activități, acesta a avut și efecte mai puțin favorabile. A produs incendii, conducând la pierderi materiale și omenești.

Incendiul:

Sursa Foto: Pixabay
  • Are capacitatea de a se răspândi rapid – atunci când are loc un incendiu, ai foarte puțin timp la dispoziție să scapi. Incendiul se poate dubla ca suprafață în câteva secunde. În mai puțin de 30 de secunde, focul poate ieși de sub control, acoperind zona cu căldură și fum gros toxic. Amintește-ți de fiecare dată, că atunci când descoperi un incendiu, trebuie să fugi din acea zonă.
  • Crește temperatura instant în camera unde a izbucnit – temperatura poate crește de la 100 de grade până la 1200 și mai mult. Pielea poate suferi arsuri permanente. Căldura emanată devine fatală. Aerul foarte încălzit poate fi inhalat, uscând rapid plămânii.
  • Scade vizibilitatea – fumul negru și gros generat de un incendiu îți poate lua vederea. La nivelul solului, dacă te vei târâi, vei avea posibilitatea să vezi ceva și să poți respira un pic. Este important să îți amintești că în caz că fumul devine prea greoi pe hol până la ieșire, va fi necesar să te adăpostești și să găsești o altă cale de scăpare. Ar trebui să ai cel puțin 2 metode de ieșire. Închiderea ușilor reduce răspândirea focului și a fumului.
  • Poate fi fatal – cei mai mulți oameni își pierd viața în incendii din cauza gazelor toxice, a fumului și a lipsei de oxigen. Într-un incendiu, inhalarea până și a celor mai mici cantități de aer toxic dezorientează și determină leșinul. Adu-ți aminte că detectoarele de fum au capacitatea de a salva vieți. Nu ignora niciodată o astfel de alarmă!

Tipuri de incendii

Sursa Foto: Pixabay

Nu toate incendiile încep sau ard în aceeași manieră. Ele se clasifică astfel:

  1. Incendii determinate de uleiuri sau gaze – acestea implică combustibili lichizi și inflamabili. În fiecare an, peste 50.000 de incendii încep de la gazele inflamabile, în timp ce 160.000 de incendii izbucnesc din cauza combustibililor lichizi sau inflamabili. Atât incendiile produse de gaze, cât și de combustibili determină, anual:
  2. pierderi materiale de 2,1 mld. $;
  3. > 600 de pierderi omenești.
  4. Incendiile spontane determinate de reacțiile chimice – crează anual peste 14.000 de incendii. De cele mai multe ori, cauza exactă se identifică dificil, dar încălzirea spontană este catalizatorul frecvent. Acest fenomen are loc atunci când unui material îi crește temperatura fără ca acesta să absoarbă căldură din mediul înconjurător. Un exemplu este fânul uscat care ia foc sub soarele fierbinte. Cele mai comune materiale care iau foc în mod spontan sunt:
  5. bucățile de pânză uleioase – determină cele mai multe incendii;
  6. fânul;
  7. produsele agricole.
  8. Incendiile electrice – ca rezultat al unei defecțiuni electrice. Peste 45.000 de incendii au loc în interiorul casei din cauza unei defecțiuni electrice, provocând:
  9. daune materiale de > 1,4 mld. de dolari
  10. > 400 de pierderi omenești, respectiv 1.300 de răniți.

Cele mai frecvente echipamente care funcționează defectuos și determină incendii sunt:

  • ventilatoarele;
  • mașinile de spălat:
  • uscătoarele;
  • aparatele de aer condiționat.

Majoritatea defecțiunilor care conduc la decese sunt legate de cabluri, circuite și mufe.
 

Necesitatea unei autorizații ISU

Sursa Foto: Pixabay

Ținând cont de pericolul pe care focul îl creează (mai ales atunci când iese de sub control), autoritățile au considerat că instalațiile tehnologice, construcțiile și alte amenajări au nevoie de autorizații de securitate la incendii.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență emite un act administrativ care atestă certificarea (în urma analizelor de teren și a documentelor privind îndeplinirea măsurilor de apărare împotriva incendiilor), că instalațiile tehnologice, construcțiile și alte amenajări îndeplinesc criteriul legat de securitatea la incendiu. Această certificare oferă proprietarilor dreptul de a construi și de a valorifica aceste elemente conform criteriului pentru care au primit autorizația.

Chiar dacă persoanele juridice sau fizce îndeplinesc cerința și obțin autorizația ISU, aceștia trebuie să păstreze documentul certificator în condiții bune pentru a putea fi prezentat autorităților ori de câte ori este solicitat.

Conform legislației în vigoare, aceste certificări își pierd din valoare dacă autoritățile consideră că instalațiile tehnologice, construcțiile sau alte amenajări nu mai respectă criteriile care au stat la baza certificatului:

  • capacitatea clădirii de a rezista la incendiu;
  • limitarea răspândirii flăcărilor în interiorul construcției, dar și spre împrejurimi;
  • protejarea și evacuarea persoanelor sau a altor vietăți din interiorul și împrejurimile clădirii/ amenajării.
  • securitatea pompierilor sau a altor persoane calificate pentru stingerea incendiilor;
  • Posibilitatea de a alimenta construcția cu surse de apă în caz de incendiu, respectiv cu surse de energie pentru sistemele de protecție aferente.

Mai mult decât atât, autorizația ISU expiră simultan cu expirarea certificatului de urbanism/ autorizației de construire.

Focul poate fi, așadar, și o forță distructivă. Înțelegerea pericolului cauzat de acest fenomen, cauzele și măsurile preventive de a evita producerea unui incendiu poate proteja proprietățile și viețile celor dragi.

Surse:

Articole relevante

Lasa un comentariu