De ce sa alegi un gard din caramida aparenta pentru gradina?

Autor: Revista Caminul

Desi este asociata in special stilului industrial, caramida reprezinta un material clasic de constructii, cu o traditie de peste noua milenii. In vremurile noastre, arhitectii incearca sa pastreze infatisarile clasice ale constructiilor, insa materialele sunt obtinute prin tehnologii de ultima generatie. Asa a aparut conceptul de caramida decorativa pentru gard, cu toate beneficiile estetice seculare, insa avand proprietati net superioare. 

Iata de ce este o optiune demna de luat in seama atat pentru zidurile de sprijin, cat si pentru gardul imprejmuitor.

Foarte bun izolator

Pentru orice proprietate, realizarea gardului este o investitie la care nu doresti sa te intorci foarte des. Tinand cont de expunerea la diferentele de temperaturi de la un sezon la altul, de conditiile meteorologice si de umiditatea artificiala provocata de udatul frecvent al gradinii, gardul se degradeaza in timp. 

Placarea zidului cu un strat de caramida aparenta te va ajuta sa obtii un aspect uniform, identic cu placile asezate una deasupra celeilalte, insa cu proprietati mult mai bune din punct de vedere al izolatiei. Reusesti astfel sa protejezi structura principala a gardului, deoarece prin placile de calitate nu pot trece factorii daunatori.

Aspect identic

Caramida aparenta este atat de asemanatoare cu bucatile traditionale, incat poate fi folosita cu succes chiar pentru placarea unui zid construit din acest tip de material. Daca ai o casa din caramida si doresti ca gardul gradinii sa respecte acelasi stil, caramida aparenta este solutia secolului 21. 

Ba mai mult, daca ai un gard din caramida pe care doresti sa-l reconditionezi, placarea cu acest tip de material poate fi privita drept un upgrade al epocii in care traim.

Usor de instalat

Construirea unui gard din caramida este o meserie in sine, pe care nu foarte multi o stapanesc. De fapt, chiar confectionarea caramizii reprezinta o arta, in prezent foarte mult tehnologizata, deoarece oamenii care stiau sa creeze caramida s-au imputinat drastic. 

Asadar, proiectul unui gard clasic din caramida in regim Do-It-Yourself este mai greu de realizat. In schimb, caramida aparenta poate fi aplicata pe o multime de suporturi in constructie sau deja ridicate. Placile se asaza cu usurinta pe suprafete, kiturile de instalare fiind usor de urmarit si aplicat. Produsele se comercializeaza in functie de suprafata pe care le aplici, cele pentru garduri fiind de exterior.

Varietate de stiluri

Sunt putine stilurile in care caramida nu s-ar potrivi. Modelele variaza in functie de nuante, forme si dimensiuni, asa ca trebuie doar sa alegi tipul care se potriveste cel mai bine proprietatii tale. Chiar si textura poate fi aleasa, de la porozitatea unei argile autentice, pana la finisaje stralucitoare.

Intretinere minima

Placile de caramida aparenta nu necesita alta lucrare de intretinere decat o spalare periodica. Exista produse speciale de curatare si lacuire a acestora, iar aplicarea lor la un anumit interval de timp va prelungi durata de viata a gardului.

Creste valoarea de piata a proprietatii

Aspectul placut din punct de vedere estetic, uniform si durabil al gardului din gradina contribuie la imaginea de ansamblu a casei tale. Cu cat folosesti mai multe produse de calitate pentru casa si gradina ta, cu atat vei creste si mentine valoarea de piata a proprietatii. Acest lucru nu trebuie privit doar ca o crestere a pretului in cazul vanzarii, ci ca o investitie pe termen lung.

Dupa civilizatiile preistorice, a trebuit sa vina revolutia industriala pentru intoarcerea la acest tip de amenajari. Ulterior, zidurile din caramida si-au facut loc in cladirile rezidentiale si comerciale datorita calitatii materialului. Caramida este usor de recunoscut, in primul rand, datorita culorii rosiatice obtinute in urma arderii amestecului de argila in cuptor.

Articole relevante