Stilul de design minimalist. 10 idei pentru acasă.

Autor: Revista Caminul

Stilul minimalist este o abordare de design caracterizată prin austeritate și laconism în decor. Simplitatea este punctul forte al acestui stil. Pe principiul „mai puțin înseamnă mai mult”, tot ceea ce nu este necesar este eliminat.

Minimalismul se realizează în principal prin utilizarea unor piese de mobilier și obiecte funcționale, forme geometrice și combinații de nu mai mult de două culori de bază. Interioarele minimaliste sunt, de obicei, compacte, în tonuri albe, negre sau gri și au o formă geometrică strictă, iar împărțirea corectă a spațiului este extrem de importantă într-un astfel de design.

Descoperiți ce face designul interior minimalist să fie special și cum îl puteți aplica în locuința dumneavoastră.

Scurt istoric

Scurt istoric

Stilul de design interior minimalist, așa cum îl știm astăzi, a devenit popular abia la sfârșitul secolului al XX-lea. Acesta își are originea în designul interior japonez. În locuințele japoneze, „Ma” este un element foarte important. „Ma” poate fi tradus ca „vid” sau „liniște”. Acest principiu se bazează pe un echilibru între spațiul disponibil și mobilier. Se crede chiar că încăperile aerisite, lipsite de dezordine, pot avea un efect liniștitor asupra organismului.

Linii clar definite

Linii clar definite

Minimalismul este sinonim cu un interior modern. Liniile bine definite și formele simple caracterizează acest stil de design interior și nu există decorații distincte care să atragă atenția, ceea ce face din minimalism o adevărată filozofie de design.

Fără dezordine

Fără dezordine

Toate exemplele de interioare minimaliste au un lucru în comun: nu se admite dezordinea. Nu vei observa ziare vechi, papuci, sau pături lăsate la întâmplare. În plus, există foarte puține piese decorative, pentru că prea multe accesorii pot să distragă. Așadar, încercați să depozitați cele mai multe lucruri dincolo de ușile închise ale dulapurilor, pentru a le ascunde.

Paleta cromatică luminoasă

Paleta cromatică luminoasă

Paleta de culori este un alt element care se remarcă în mod special. Un interior minimalist constă în principal din nuanțe albe. Negrul este un ton de contrast des întâlnit. Uneori, pot fi utilizate piese de mobilier și accesorii colorate pentru a reduce aspectul sobru.

În ceea ce privește pereții, întâlnim diverse finisaje, ca tencuiala decorativă, plăcile de gresie lucioase de mari dimensiuni, vopseaua sau tapetul. Pereții pot fi, de asemenea, din sticlă, beton sau piatră naturală în relief.

Tavanul trebuie să fie simplu și să nu încarce interiorul. Prin urmare, în designul său nu se pot regăsi elemente complexe. Cel mai adesea, tavanul e văruit într-o culoare deschisă.

La nivelul podelelor, laconismul unui astfel de interior poate fi exprimat cel mai bine cu o pardoseală fără model, în culori naturale. Există mai multe opțiuni de pardoseală: parchet laminat sau stratificat, pardoseli pe bază de rășină, mochetă simplă sau plăci ceramice din granit. Pardoseala poate diferi de la o cameră la alta. În cazul dormitorului, pentru o atmosferă confortabilă, alegerea potrivită este un covor cu fire lungi.

Spații deschise

Spații deschise

Interioarele cu aspect minimalist sunt adesea amenajate într-un plan deschis. Veți regăsi bucătării deschise și spații generoase, care oferă locuinței o senzație de confort și de lejeritate.

Lumină din abundență

Lumină din abundență

Interioarele amenajate în stilul minimalist sunt ideale pentru cei care s-au plictisit de decorațiunile pretențioase și care doresc să regăsească o simplitate elegantă. Pentru a obține acest lucru, trebuie să renunțați la elementele de decor excesive și la componentele nefuncționale. Încăperile minimaliste sunt dominate de lumină și de impresia de spațiu deschis. Lumina este prezentă în abundență, în minimalism. Acest lucru se aplică nu numai luminii naturale – perdelele sunt adesea omise – ci și luminii artificiale. Pereții și tavanele albe reflectă această lumină în întregul spațiu, făcând fiecare cameră să pară mai mare.

În privința unor corpuri de iluminat minimaliste, un mod bun prin care puteți ilumina o încăpere este folosirea spoturilor luminoase incastrate. Acestea se încadrează perfect în caracterul discret al stilului minimalist. Fie că sunt rotunde sau pătrate, simple sau duble, ajustabile sau fixe, de dimensiuni mari sau mici, aveți o mulțime de variante din care să alegeți pentru a crea stilul dorit.

Iluminatul indirect este un alt element care se pretează perfect minimalismului. Subtilitatea este un principiu de bază în minimalism, și ce poate fi mai subtil decât iluminatul indirect? Benzile cu LED-uri, invizibile în timpul zilei, prind viață când se întunecă. Iluminarea indirectă creează, de asemenea, un accent frumos pentru liniile drepte ale tavanului, ale bucătăriei, ale livingului și ale altor spații de acest fel.

Căutați un lampadar potrivit pentru o încăpere minimalistă? Modele cu linii elegante sunt cele mai potrivite. Au un aspect simplu și grațios, fără să acapareze vizual spațiul în care sunt amplasate, fiind ideale pentru un interior minimalist. Este surprinzător cât de frumoase pot fi formele simple. Lămpile cu design suplu și elegant sunt un accesoriu care conferă un aspect modern și, totodată, funcționalitate.

Dacă sunteți de părere că mai puțin înseamnă mai mult, stilul de design minimalist vi se va potrivi de minune. Simplitatea, deschiderea și lumina sunt cuvinte-cheie esențiale pentru acest stil. Un lucru e sigur: minimalismul nu e pentru cei dezordonați.

Articole relevante