Ghidul complet pentru alegerea mobilei de bucătărie. Idei și sfaturi esențiale pentru o bucătărie de vis

Autor: Revista Caminul

Bucătăria este spațiul vital al oricărei locuințe, așa că amenajarea acesteia trebuie să țină cont de câteva criterii esențiale, care garantează obținerea rezultatului mult dorit.

Trebuie să ai grijă ca spațiul să își păstreze latura practică și să fie confortabil, să ofere posibilitatea de a te mișca în voie și, nu în ultimul rând, să fie suficient de primitor pentru prietenii pe care îi inviți la o cafea.

Cum mobilierul influențează decisiv rezultatul amenajării, alegerea acestuia trebuie să țină cont, la rândul său, de câteva criterii fundamentale, pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Așa cum aminteam anterior, având în vedere că mobilierul influențează în mod decisiv rezultatul procesului de amenajare a bucătăriei este recomandat să aloci suficient timp pentru a găsi cea mai bună alternativă.

Iată care sunt pricipalele aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi un mobilier bucătărie / mobilă bucătărie:

  • Spațiul disponibil

Dacă spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este unul tocmai generos, atunci este bine să iei în calcul ideea de a te orienta către un mobilier mai puțin masiv și cu mai multe spații de depozitare.

Dacă, dimpotrivă, spațiul pe care îl oferă bucătăria ta este unul generos, atunci îți poți îndrepta atenția către un mobilier care să îți satisfacă toate exigențele în materie de dimensiuni, design, finisaje etc.

  • Bucătărie open space sau închisă?

Într-o bucătărie închisă nu există presiunea de a delimita diverse zone sau de a integra elemente de design care să se armonizeze cu stilul camerei de zi, așa cum există în cazul unei bucătării open space.

Alegerea unui mobilier bucătărie trebuie făcută, așadar, și în funcție de exigențele de amenajare care derivă din modul în care este construită bucătăria ta.

  • Forma bucătăriei

O bucătărie clasică permite achiziționarea unui corp de mobilier cu dimensiuni standard, însă în cazul unei bucătării în formă de L sau U este posibil să ai nevoie de mobilă de bucătărie pe comandă.

La polul opus, o bucătărie dreptunghiulară de dimensiuni mai mici va avea nevoie de un mobilier în culori deschise, care să creeze iluzia de spațiu mai mare.

Așadar, forma bucătăriei este un element care limitează sau, dimpotrivă, extinde plaja de alegeri pe care le ai la dispoziție.

  • Materialul

Materialul este un alt criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când alegi mobila de bucătărie. De la pal, lemn, MDF, lemn, granit, acrilic sau corian, toate materialele au avantaje și dezavantaje, așa că trebuie să le cântărești cu foarte mare atenție înainte să iei o decizie.

Ideal ar fi să alegi un material care se armonizeză perfect cu restul elementelor din bucătărie, iar în cazul unei bucătării open space – un material care să urmeze stilul camerei de zi.

Sfaturi pentru mobilarea bucătăriilor mici de apartament

Alegerea mobilierului pentru o bucătărie mică de apartament trebuie să țină cont, la rândul său, de mai multe aspecte.

 Astfel, în cazul unei bucătării care oferă mai puțin spațiu, precum cea dintr-un apartament, este indicat să alegi un mobilier înalt, care să aibă mai multe spații de depozitare. Poți lua în calcul și un rând de etajere dispuse una peste alta într-un sistem culisant ca parte integrantă a mobilierului

De asemenea, dacă bucătăria este open space, atunci poate fi o idee bună să extinzi suprafața de lucru printr-un corp de tip insulă de bucătărie sau tip birou, care să meargă până în camera de zi.

Bucătăria open space în living

În cazul unei bucătării open space mobilierul trebuie să țină cont în primul rând de stilul de amenajare al camerei de zi. Cu alte cuvinte, dacă ai o cameră de zi amenajată în stil minimalist sau industrial, este indicat ca și bucătăria open space să urmeze stilul minimalist sau industrial.

 În cazul unui spațiu deschis mobila de bucătărie trebuie, de asemenea, să separe zona de gătit și pe cea de luat masa de camera de zi, așa că este recomandat să îți îndrepți atenția către o insulă ori o peninsulă de bucătărie sau chiar către un corp de rafturi nu foarte înalt (pentru a nu bloca lumina naturală).

Bucătării în formă de L sau U

Dacă ai o bucătărie în formă de L, atunci ai la dispoziție doi pereți pentru mobilier și marele avantaj de a putea obține o anumită continuitate a zonei de lucru. Forma de L îți lasă deschisă inclusiv posibilitatea alegerii unui blat de lucru generos și, în general, permite integrarea unui mobilier complet.

 Dacă locuința ta dispune de o bucătărie în formă de U, atunci vei avea la dispoziție trei pereți care pot avea mobilier continuu. O bucătărie în formă de U asigură un spațiu foarte generos de lucru pentru depozitare și, în plus, orice tip de mobilier ai alege, organizarea va rămâne oricum foarte eficientă.

Amenajarea bucătăriilor dreptunghiulare

Bucătăriile dreptunghiulare limitează destul de mult poziționarea unei piese centrale în cameră, prin urmare amenajarea trebuie făcută având grijă la acest detaliu.

 Cu toate acestea, asta nu înseamnă că nu poți avea o insulă în centrul încăperii, ci doar că aceasta va fi una mai îngustă, cu o formă dreptunghiulară. Această opțiune este disponibilă mai ales pentru bucătăriile dreptunghiulare care oferă un spațiu generos.

 De cealaltă parte, o variantă pe care o poți lua în calcul în cazul unei bucătării dreptunghiulare de dimensiuni mai mici este aceea de alege un mobilier bucătărie în culori deschise, care să creeze iluzia de spațiu.

 De asemenea, dacă îți dorești un mobilier masiv, optează pentru a echilibra această alegere printr-un truc simplu: renunță la masa clasică în favoarea unui mese de tip bar, care să ocupe mai puțin spațiu.

 În concluzie, acestea sunt criteriile de care trebuie să ții cont pentru a putea amenaja o bucătărie de vis.

 Nu în ultimul rând, nu uita că e foarte important ca bucătăria să reflecte personalitatea celui care a amenajat-o, așa că nu ezita să îți folosești creativitatea și să îi oferi bucătăriei tale acel „touch” original care îi va face pe toți cei care îi trec pragul să te felicite pentru inspirație. Îți dorim succes!

Articole relevante

Lasa un comentariu