Greseli in amenajarea camerei copilului

Autor: Revista Caminul

Evident, toti parintii doresc sa le ofere copiilor cea mai frumoasa si confortabila camera. Este cel mai important loc din casa (pentru ei) este spatiul care ii reprezinta. Insa atunci cand vine vorba de proiectarea camerei bebelusului, exista anumite aspecte de care parintii trebuie sa tina cont.

Interiorul camerei unui copil nu trebuie sa reflecte doar varsta lui, ci si hobby-urile si preferintele individuale. Aceasta camera trebuie sa-i ofere conditii confortabile si sigure, liniste, posibilitatea de a se relaxa, de a-si face temele si de a se distra. Daca toate aceste conditii vor fi indeplinite, spatiul amenajat va fi practic si eficient. 

Insa de multe ori parintii nu tin cont de aceste reguli si fac totul dupa propriile dorinte – astfel comit cateva greseli in amenajare care in mod sigur vor afecta mai tarziu. Care sunt cele mai frecvente greseli?

Alegerea culorilor foarte intense

O greseala de baza de proiectare a camerei unui copil este alegerea unei culori pe gustul parintilor, care nu este potrivita pentru camera  bebelusului. Este cazul culorilor prea saturate, intense care nu favorizeaza odihna sau relaxarea.

Dormitorul unui copil ar trebui sa fie un loc linistit, relaxant, in care micutul sa se simta confortabil. Ar trebui sa promoveze odihna, deci este important sa se aleaga nuante relaxante, culori neutre precum bej sau pasteluri precum albastru, verde sau galben in variantele lor mai pale. 

De asemenea, vopsirea tuturor peretilor in culori stralucitoare nu este o idee buna, deoarece gusturile unui copil se pot schimba de mai multe ori de-a lungul anilor, ceea ce ar insemna revopsirea peretilor iar si iar. Pentru o pata intensa de culoare se poate alege un model de fotoliu bebe pentru momentele de odihna sau de joaca ale copilului.

Alegerea unui mobilier pe care copilul nu il poate folosi

Rafturile asezate pe perete sunt foarte practice, deoarece permit mai mult spatiu in camera copilului. Insa tot ceea ce este asezat in camera lui ar trebui sa fie folosit cu usurinta deplina in viitorul apropiat. Din acest motiv, ar trebui evitat mobilierul pe care copilul nu il poate manipula sau la care nu poate ajunge. Nu se va opta pentru piese masive de mobilier. Cea mai buna optiune este mobila alcatuita din diverse elemente modulare care se pot combina dupa preferinta si necesitate.

Nu se lasa suficient spatiu pentru joaca

Copilul trebuie sa aiba spatiu pentru a se juca in camera sa, deoarece de obicei nu exista o camera de joaca suplimentara. Prin urmare, este o idee proasta sa se amenajeze un dormitor punand, de exemplu, un pat in mijloc cu doua noptiere mici. 

Poate fi o optiune buna si este bine din punct de vedere estetic, dar daca se aseaza patul pe un perete si se foloseste doar un sifonier mic, copilul va avea tot centrul camerei pentru a se juca si a se dezvolta personal.

Acelasi lucru este valabil si pentru birou, care poate fi langa o fereastra sau un perete. Este esential ca spatiul central sa fie liber, ori de cate ori este posibil, astfel incat copilul sa se poata deplasa liber in camera sa si, mai presus de toate, fara nimic in jur care sa-l poata pune in pericol.

Articole relevante

Lasa un comentariu