Stilul clasic: cum să-ți amenajezi locuința în mod atemporal

Autor: Revista Caminul

Când vine vorba despre a-ți amenaja locuința într-un stil clasic, care să reziste testului timpului și să fie mereu în pas cu tendințele actuale în materie de design exterior, trebuie să știi că totul se rezumă la un singur lucru: echilibru. Rezultatul dorit poate fi atins doar prin îmbinarea armonioasă a culorilor, elementelor de decor, artificiilor compoziționale și arhitecturii.

Astfel, o casă atemporală nu este nici exagerată în ceea ce privește arhitectura, design-ul general și elementele compoziționale, dar nici plictisitoare și banală. Combină o abordare în mai multe registre: culoare, textură, decorațiuni și chiar elemente de avangardism. Totuși, în cele din urmă, totul trebuie să se caracterizeze prin echilibru, cumpătare și autenticitate.

Descoperă câteva sfaturi privitoare la cum să-ți amenajezi locuința în mod atemporal!

1.    Aspectul fațadei și design-ul general al casei

În esență, modul în care arată fațada casei caracterizează, de fapt, aspectul general al acesteia. Fie că vorbim despre fațade din piatră naturală, din tencuială decorativă, este important ca acestea să se îmbine, spre exemplu, cu arhitectura ferestrelor. Nimeni nu poate contesta impactul plăcut pe care îl are o fațadă din marmură care prezintă ferestre circulate.

Dincolo de asta, aspectul unei case, fie ea și cu pereți obișnuiți, poate fi mult îmbunătățit prin folosirea unor coltare polistiren. Cu un design atemporal, mereu la modă, rezistente din punct de vedere structural, pot fi integrate cu ușurință în design-ul general al casei, astfel încât aceasta să arate bine și, în același timp, să fie protejată corespunzător.

2.    Decorațiuni clasice, cu un strop de originalitate

Deși decorațiunile clasice, vintage, mereu vor fi la mare căutare, locuințele clasice au nevoie întotdeauna de o reîmprospătare. Din acest punct de vedere, poți opta cu încredere pentru profile decorative interior din polistiren, cu ajutorul cărora nu doar că vei reuși să creezi obiecte de decor originale, deosebit de frumoase, dar vei putea și să maschezi îmbinările neplăcute.

Deoarece îmbină design-ul plăcut cu funcționalitatea practică evidentă, profilele decorative pot fi utilizate cu încredere nu doar pentru a îmbunătăți și personaliza estetica dintr-o cameră, ci pentru a masca, spre exemplu, cablurile inestetice expuse. Sub formă de tablouri, chenare decorative, brâuri de interior, au avantajul de a reinventa în totalitate aspectul unei camere.

3.    Alege o paletă cromatică neutră

O locuință atemporală se caracterizează printr-un ton cromatic neutru. Culorile precum bejul, griul, albul, cremul sunt la mare căutare când vine vorba de design-ul clasic, chiar dacă portocolaiul și culoarea maro erau la modă prin anii ’60. Cu toate acestea, faptul că ar trebui să optezi pentru o paletă cromatică neutră nu înseamnă că nu-ți poți personaliza locuința .

Spre exemplu, albul creează un spațiu primitor și se potrivește perfect unui interior în care texturile și materialele naturale predomină. Totuși, nu toate interioarele atemporale sunt vopsite în alb. Albastrul marin, verdele închis și negrul sunt adesea folosite în decor, pentru că se completează perfect cu celelalte culori neutre.

4.    Accesorii clasice, de valoare

O locuință amenajată în stil clasic, atemporal, emană un sentiment de încredere și liniște. Este sofisticată dar, în același timp, primitoare. De altfel, nimic nu imprimă mai bine tonul unei camere, al unei încăperi, decât accesoriile bine alese, care să se potrivească perfect aspectului general al locuinței.

Operele de artă, tablourile clasice, simple, cu natură moartă, corpurile de iluminat realizate din lemn, pledurile sau pernele brodate inspirate din design-ul scandinav sunt întotdeauna la mare căutare. De asemenea, adăugarea unor mici culori de contrast, care să scoată în evidență o anumită parte a camerei, este o alegere cu impact pozitiv asupra esteticii generale.

În cele din urmă, aspectul unei locuințe nu este doar despre cum arată aceasta, ci și despre sentimentul pe care ți-l inspiră: o locuință clasică este, în esență, una simplă, dar care reușește să îmbine, în mod armonios, utilul cu plăcutul. Pentru a-i reîmprospăta aspectul și a o face atemporală, trebuie doar să apelezi la câteva trucuri mici, dar cu impact deosebit de mare asupra esteticii locuinței. 

Articole relevante

Lasa un comentariu