Cum amenajezi camera copilului tău

Autor: Revista Caminul

Amenajarea unui spațiu perfect pentru cel mic se poate dovedi complicată, în special când ai atât de multe lucruri de luat în vedere. Camera copilului tău trebuie să fie un loc în care toate elementele se integrează armonios, atât în ceea ce privește designul și estetica, cât și utilitatea. 

Dormitorul va fi locul în care își va petrece cea mai mare parte din timp, iar acesta trebuie să fie mai mult decât atât. Echilibrul trebuie să creeze spațiul ideal pentru relaxare și odihnă, dar și pentru învățare, joacă și socializare. 

În acest articol vom discuta despre elementele esențiale de mobilier pe care trebuie să le incluzi, accesoriile utile și câteva metode care te vor ajuta să nu îți dai o gaură imensă în buget, ci să faci alegeri inspirate și sustenabile, de care cel mic se poate bucura atât în copilărie, cât și mai departe, în adolescență. Așadar, cu ce începem?

Lucruri esențiale în camera unui copil

Dacă începi de la zero sau renovezi complet, primul pas este să alegi parchetul preferat, care este indicat să aibă un look cât mai natural, în nuanțe calde de lemn. Pentru pereți poți alege culoarea preferată a copilului tău, pe care o poți adapta într-un mod neutru optând pentru nuanțele de pastel. 

Când vine vorba despre mobilier, ar trebui să pui accentul doar pe lucrurile esențiale, fără a încărca spațiul. De exemplu, copilul tău nu va avea nevoie de atât de multe spații de depozitare pentru haine cum este în cazul unui dormitor pentru doi adulți, așa că poți trece cu vederea peste acea comodă cu sertare suplimentară. Astfel, copilul tău va avea mai mult spațiu pentru joacă și activitățile preferate. 

Pentru a-și putea desfășura activitățile preferate în deplin confort, ordinea este esențială. Pentru asta, poți instala o bibliotecă încăpătoare și câteva rafturi joase unde poți așeza cutii de depozitare pe care copilul tău le poate folosi pentru a-și organiza jucăriile la sfârșitul zilei. 

Dacă ați trecut de etapa de bebe și nu mai este nevoie de un pătuț cu cadru, următoarea alegere inspirată ar fi un pat twin sau un model queen, dacă spațiul îți permite acest lucru. Nu investi într-un pat de copil, pentru că nici nu vei termina bine renovarea, că cel mic nu va mai încăpea în el. Ai în vedere și montarea unei noptiere pe perete pentru câteva obiecte pe care ar fi util să le aibă la îndemână, cum ar fi o carte, telecomanda de la televizor sau șervețele. 

Organizează-i un spațiu confortabil pentru învățare, care să îl ajute să deosebească timpul dedicat studiului de timpul liber. Amplasează în colțul opus de cel pentru activități un birou suficient de încăpător pentru a scrie, a-și aranja accesoriile de birotică, un laptop și o lampă. 

Socializarea este un aspect extrem de important pentru dezvoltarea copiilor. Fie că este vorba de joacă sau mai târziu de realizarea unui proiect pentru școală alături de un coleg, este bine să organizezi spațiul având în vedere o zonă adecvată.

Aceasta poate căpăta o mulțime de forme, în funcție de preferințele tale, dar și ale celui mic. De exemplu, dacă una din activitățile preferate este să joace jocuri video pe consolă, o va face cel mai confortabil dintr-un fotoliu tip bean bag. Poți achiziționa două, trei sau patru astfel de fotolii, pentru că sunt foarte ușor de manevrat și depozitat în momentele când nu sunt toate folosite. Dacă cel mic este pasionat de lucrul manual sau pictură, poți adăuga și o măsuță de dimensiuni ceva mai mici, pe care o poate folosi pentru hobby-uri. 

Amenajarea camerei unui copil peste 6 ani

Sursa: pexels.com 

Cel mic își va petrece o bună parte din timp pe jos, mai ales dacă se află la o vârstă între 6-10 ani, fie că este vorba de joacă, studiu sau vizionarea animațiilor preferate. De aceea, podeaua trebuie să fie cât mai confortabilă și călduroasă. Ca să nu investești o avere într-un sistem de încălzire prin pardoseală, cele mai utile opțiuni sunt mocheta sau covorul, în funcție de preferințe. 

E important să ai în vedere totuși că mocheta se poate dovedi destul de greu de întreținut, iar dacă se pătează va fi foarte greu să o cureți sau să o înlocuiești. În schimb, poți alege un covor de dimensiuni ceva mai mari, cu fire lungi și pufoase, care parcă te invită să te așezi pe el. 

La capitolul lumini poți începe cu o aplică sau lustră clasică de tavan, însă vei crea un sentiment mult mai confortabil dacă alegi mai multe surse de iluminat, de diferite culori și intensități. Opțiunile sunt nelimitate, de la proiectoare cu cerul înstelat, la lămpi sub formă de lună sau stele, până la popularele leduri colorate. Optează pentru o combinație de lumini ceva mai puternice pentru studiu și lectură și câteva becuri cu lumină mai difuză, în nuanțe calde, pentru joacă și relaxare. 

Decorațiunile ar putea fi cea mai simplă alegere, pentru că orice cameră de copil va arăta minunat cu păpușile elegante și figurinele de acțiune pe post de bibelouri, plușuri așezate pe podea și rafturi și tot felul de jucării dispuse în întreaga cameră. 

Cu toate că pare greu să începi, amenajarea camerei copilului poate fi un proiect super distractiv, mai ales dacă îl implici și pe cel mic!

Articole relevante