De când m-am mutat la casă am visat la cel puțin o magnolie în curte. Bineînțeles, mi-am îndeplinit visul după ce am dat peste sortimentul generos de magnolii de la Grădinamax. Eu am întrebat dacă a cumpărat cineva de la Grădinamax în sensul în care vă voi povesti puțin despre magnoliile mele. Poate sunt și alte povești de success ca și a mea.
Bine, până am ajuns la aceste magnolii, nici nu am știut că pot fi atât de diverse. Vizitând magazine de bricolaj, pe parcursul amenajării casei, trăiam cu impresia că sunt doar câteva soiuri de magnolii, o parte arbuști și o parte copaci în toată regula. Am avut și rateuri, desigur, cumpărând plante ce nu au reușit să reziste. Când vine vorba de magnolii, cea mai ieftină (și mai mică) variantă, nu este recomandată. După o bună documentare am învățat ce să fac și ce nu, pentru a mă putea bucura de flori de magnolie în propria curte.
Grădinamax arbuști de magnolie
- Alege cu grija soiul de magnolie pentru grădina ta
După cum am spus mai devreme, magnoliile nu sunt toate la fel. Cu siguranță ai văzut arbori de magnolie destul de mari, deci poate știi că unele varietăți pot crește destul de înalte. Așadar, alege un soi de magnolie potrivit pentru spațiul din grădina ta. Dacă nu ai suficient spațiu pentru un arbore de dimensiuni mari, poți alege varietăți mai scunde de magnolie. Trebuie doar să fii atent(ă) la specificațiile soiului înainte să îl cumperi, pentru a nu te trezi cu surprize.
- Când și cum se plantează magnoliile
Cea mai buna perioada de plantare a magnoliei este în sezonul rece, atunci când plantele nu sunt active în partea superioară, ci doar în zona rădăcinilor. Așadar, dacă vrei să plantezi o magnolie, o poți face din octombrie și până în aprilie. Alege un loc ferit de curenti de aer, dar care se bucura de multa lumina din partea soarelui, cat de mult pe parcursul zilei. Razele soarelui vor face planta sa înflorească abundent.
Groapa pentru rădăcinile magnoliei nu trebuie să fie adâncă. Această plantă preferă să aibă rădăcinile aproape de suprafața solului. Dar, ai grijă ca groapa să fie suficient de largă pentru a cuprinde rădăcinile plantei fără probleme. Este recomandat să faci această operațiune cu grijă, deoarece rănirea rădăcinilor va afecta înflorirea plantei.
Poziționează magnolia în groapa pregătită astfel încât punctul de altoi să rămână deasupra solului. Acoperă rădăcinile cu pământ bogat în compost, mulci de frunze sau gunoi de grajd fermentat (invechit). Apoi, după ce ai umplut groapa cu suficient substrat, apasă usor cu picioarele pentru a ajuta presarea substratului în jurul rădăcinilor. În final, udă bine magnolia. Dacă se poate, adaugă deasupra mulci din coaja de copac sau resturi vegetale din grădină. Până planta se prinde, ud-o periodic și nu o lăsa să se usuce pe perioada verii, când temperaturile sunt mai ridicate.
- Cum să îngrijești o magnolie?
Eu am câteva magnolii de dimensiuni mici spre medii, care mă bucură în fiecare an cu florile lor. Aici țin să fac o precizare, legat de înflorirea magnoliei. La început va trebui să ai răbdare cu planta. În primul an se prea poate să nu înflorească. În funcție de soi, se poate să fie nevoie de câțiva ani să înflorească, asta din cauză că magnoliile cresc încet. În cazul meu, cred că prima floare a apărut în anul doi sau trei. Doar o floare a fost la început. Apoi, în anul următor a înflorit mult mai frumos. A fost semnul că am îngrijit-o așa cum trebuie și e tare frumoasă răsplata asta.
E bine de știut că magnoliile nu reacționează foarte bine la tăieri, în comparație cu alte soiuri de arbori și arbuști. Dar, operația se poate face pentru a îndepărta crengile uscate, cele afectate de boli sau care cresc încrucișat. Așteaptă doar să treacă florile complet înainte să tunzi magnolia. Dacă este necesar să îi cosmetizezi coroana (să-i reduci dimensiunea, spre exemplu), va trebui să faci asta pe parcursul mai multor ani. Taie doar câteva crengi odată, pentru a nu stresa planta. Dacă tunzi prea mult, planta poate fi afectată și nu va mai înflori.
În primăvară este bine să pui în jurul plantei gunoi de grajd, coajă de conifere sau mulci de frunze. Iar pe timp de vară, când temperaturile sunt ridicate, ai grijă să o uzi. Nu ar trebui să lași planta să sufere de secetă.
Magnoliile sunt plante deosebite, iar varietatea largă de forme și culori poate ajuta pe oricine să-și aranjeze grădina în cel mai elegant mod cu putință. Te întrebai până acum cine a cumpărat de la Grădinamax? Răspunsul este eu am cumpărat și mă bucur de plantele alese în grădină. Îmi place că nu trebuie să depind de program pentru a-mi cumpăra ce doresc pentru grădină. În plus, plantele sunt foarte bine ambalate pentru transport, ceea ce reduce considerabil riscurile.